Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Številni invalidi, ki jim je pri vsakodnevnih opravilih pomagal osebni asistent, so v tem letu to pravico izgubili ali pa so jim število ur asistence zmanjšali. Novi prosilci pogosteje kot prej dobivajo zavrnilne odločbe, če bi za tovrstno pomoč zaprosili lani, pa bi jo dobili, opozarjajo izvajalci osebne asistence in uporabniki. Po spremembi zakona je namreč ocenjevanje upravičenosti do osebne asistence prevzela komisija Inštituta za socialno varstvo, ta pa ima veliko strožje kriterije kot prej komisije regijskih Centrov za socialno delo.

Osebno asistenco so zmanjšali tudi invalidu Bojanu Berglezu, ki je odvisen od pomoči drugih. Imel je 60 ur asistence na teden, zaprosil pa za še dodatnih 20 ur, a so mu pomoč zmanjšali za 20 ur. Je 100-odstotni invalid, v delovni nesreči pred tremi leti je oslepel in izgubil tudi druge čute: "Voh, okus in skoraj popvsem tudi tip. Ostal mi je samo sluh," pravi Berglez.

Kot osebna asistentka mu je 40 ur tedensko pomagala njegova žena, 20 ur pa druga asistentka in pravi, da sta ga postavili na noge, ko je bil povsem na dnu: "Nisem več videl smisla življenja, najprej sta morali biti moji psihoterapevtski in fizioterapevtki, da sem sloh začel jesti in nekako živeti."

Ker je naknadno ostal tudi brez ravnotežja in potrebuje pomoč praktično pri vseh opravilih, je letos zaprosil za še dodatnih 20 ur. Priložil je zdravniški izvid, v katerem je to zapisano. Njegova soproga Helena Berglez se čudi, da so slepi invalidni osebi, ki se ne more niti sama obleči niti stopiti iz hiše, pomoč zmanjšali. Na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Maribor pravijo, da je takih primerov še veliko, nekaterim pa so pomoč celo ukinili. Predsednik društva Milan Mugerle meni, da je razlog v novi komisiji: "Mislim, da gre samo za njihovo kaprico in želijo dokazati, kako je zdaj ta komisija najboljša in zna največ."

Na pristojnem ministrstvu pojasnjujejo, da je obseg osebne asistence zmanjšan, ko ugotovijo, da je bila uporabnikom s prvotno odločbo pravica priznana v prevelikem obsegu. Berglezova pa sta se s pomočjo odvetnice na odločbo že pritožila.