Prikaz postavitve vetrnih turbin na Treh kraljih in Arehu. Foto: Radio Maribor
Prikaz postavitve vetrnih turbin na Treh kraljih in Arehu. Foto: Radio Maribor

Na Treh kraljih na Pohorju je bila danes predstavitev načrtovane postavitve 56 vetrnih elektrarn, s katero so investitorji želeli začeti dialog s krajani. Projekt je naletel na velik odpor domačinov. Ti so na protestnem shodu pozvali, naj namero za vetrne elektrarne sredi neokrnjene narave opustijo, nasprotno pa so investitorji prepričani, da je Pohorje najprimernejša lokacija.

»Tace stran od Pohorja,« so s plakati sporočali nasprotniki vetrnih elektrarn v tem okolju. Ti so se zbrali na jasi pred hotelom na Treh kraljih in še enkrat jasno rekli ne vetrnim elekrarnam. Posek gozdov, gradnja cest, moteč hrup in ogroženost vodnih virov so argumenti, ki jih navajajo v civilni iniciativi.

Da ne bo tako, so investitorji dokazovali s projektno dokumentacijo in strokovnimi študijami vplivov na okolje. Ne hrup ne vpliv na vodne vire ne bodo prekomerni, vsa tveganja, denimo za izliv, požar in emisije, pa so obvladljiva, so pokazale študije, pravi predstavnica investitorja – podjetja Energija na veter Jana Habjan: "Poseg ob upoštevanju vseh omilitvenih ukrepov ne bo imel čezmernih obremenitvenih vplivom na okolje."

Predstavitve projekta vetrnic bodo zdaj nadaljevali po krajevnih skupnostih občine Slovenska Bistrica.

56 vetrnic Energije na veter naj bi stalo na Rogli, Treh kraljih in Arehu. Za zdaj investitor nima gradbenega dovoljenja, prav tako sta mu občini Ruše in Slovenska Bistrica zavrnili služnost za gradnjo kablovoda. Zdaj ju bodo skušali prepričati s pogovori, krajane pa tudi s ponudbo brezplačne elektrike.