Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Izbrana je rešitev za večstanovanjski objekt, ki ga bo Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor zgradil za mlade in mlade družine na Dvorakovi ulici 5 in 7 na Taboru v Mariboru. Gre za območje objekta, v katerem sta bila bančna poslovalnica in center za socialno delo in ki ga je pred leti kupila mariborska občina. Komisija je prejela 19 elaboratov.

Petnajst let potem, ko je Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor ponudil zadnjo novogradnjo – na Studencih, je izbrana idejna rešitev za večstanovanjsko stavbo, namenjeno za mlade in mlade družine. Gre za prvi tovrstni ciljno-usmerjen projekt sklada. Ponudil bo 60 stanovanj. Direktorica sklada Irena Španinger: »Govorimo o eno- in dvosobnih stanovanjih, tri oz. štiri so nekoliko večja. Sedaj je treba vse skupaj sprojektirat, pridobiti gradbeno dovoljenje; sprememba prostorskega načrta se že izvaja. Upam, da bomo gradnjo pričeli v prvi polovici leta 2023.« Sklad bo stanovanja ponudil po tržni najemnini. Po zadnji oceni, narejeni leta 2020, bo to med sedem in osem evrov za kvadratni meter.

Komisija je po besedah njenega predsednika, mariborskega podžupana Gregorja Reichenberga, ocenjevala vpetost v prostor, arhitekturno pojavnost, tlorisno zasnovo: »in kriterij, na katerega nismo računali – dodano vrednost samega projekta v smislu skupnostnega bivanja.« Izbrana rešitev namreč predvideva skupne prostore v parterju. Arhitektka zmagovalne skupine Maruša Zorec: »Ali je to skupna kavarna ali so prostori za druženje za otroške rojstne dneve, morda tudi za varstvo starejših, na ravnih strehah pa bi ljudje lahko imeli svoje vrtičke.«

Po besedah direktorice sklada bodo stanovanja namenjena mladim do 35. leta, končana naj bi bila leta 2024, razpisni pogoji še niso znani. V Vodnem stolpu pa bo do 20. aprila na ogled razstava vseh natečajnih elaboratov, in sicer ob delavnikih, med 10. in 17. uro.