Foto: Gasilska brigada Maribor
Foto: Gasilska brigada Maribor

Po sobotnem požaru na več lesenih objektih na Pohorju so policisti prijeli tri mlajše moške, osumljene, da so ogenj zanetili. Posnele so jih varnostne kamere, kasneje pa naj bi jih bili izsledili v enem od pohorskih hotelov. Ogenj je povsem uničil dva objekta gostinskega obrata ob vznožju proge Bejbika in poškodoval še dva sosednja.
Lastnik pogorelega Lisičkinega brloga Iztok Tomšič pravi, da bodo morali dva povsem uničena lesena objekta odstraniti, uničena je tudi gostinska oprema. Že kmalu bodo požarišče očistili, zamenjali leseno gostinsko teraso in namestili mobilni gostinski objekt, tako da bi že v 14-ih dneh znova lahko poskrbeli za udeležence otroških smučarskih tečajev in druge obiskovalce.

Na objektih so imeli tri videonadzorne kamere, te pa so v noči na soboto posnele veseljačenje treh oseb, ki naj bi bile odgovorne za izbruh ognja. Ta je hitro zajel lesene objekte, obstajala pa je tudi nevarnost, da bi se razširil še na gozd, zlasti na suho listje, vendar so bila k sreči tla dovolj mokra, da se to ni zgodilo, je pojasnil vodja intervencije Marjan Fekonja iz mariborske gasilske brigade.

O požaru so bili obveščeni malo po drugi uri zjutraj, na prizorišče so prispeli v 25 minutah.
Ogenj so prvi opazili in o njem obvestili gasilce vozniki teptalcev. Ti so ga tudi prvi začeli gasiti oziroma ga skušali omejiti.

Pri zahtevnem gašenju so poleg mariborskih poklicnih gasilcev sodelovali še pripadniki štirih prostovoljnih gasilskih društev. Nevarnost so predstavljale tudi jeklenke v pomožnem objektu, eno je razneslo, 19 so jih varno odstranili.
Na PU Maribor so potrdili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja požiga in da so v soboto prijeli tri osebe, stare 21 let, ki jim je bilo sinoči pridržanje že odpravljeno. Škode je po nestrokovni oceni za 150.000 evrov.