Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborsko občino je obiskala delegacija ljubljanske občine in Javnega holdinga Ljubljana, ki jo je vodil župan Zoran Janković. Namen obiska je bil izmenjati dobre prakse ustanavljanja in vodenja holdinga občinskih podjetij, ki je v Mariboru blizu vpisa v poslovni register, kar naj bi se zgodilo 20. avgusta. Kot je znano, je cilj holdinga izboljšati sodelovanje in storitve občinskih podjetij. Na holding bodo preneseni lastniški deleži mariborske občine v podjetjih Marprom, Nigrad, Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Pogrebno podjetje Maribor in Snaga Maribor.

Pod vodstvom vršilke dolžnosti direktorice Javnega holdinga Maribor in direktorice Pogrebnega podjetja Lidije Pliberšek so bile že izvedene cenitve vključenih podjetij, usklajevanja med vodstvi, priprave na povezovanje skupnih služb, usklajevanja infrastrukturnih investicij, izdelana je bila grafična podoba.
Ljubljana ima s holdingom dolgoletne izkušnje. Župan Zoran Janković je pojasnil, da je bil največji izziv ustvariti sodelovanje med vključenimi podjetji.

Kot smo poročali, naj bi razhajanja glede holdinga obstajala tudi v Mariboru, predvsem med občino in direktorjem Mariborskega vodovoda. Za mnenje smo prosili tudi profesorja Ekonomsko-poslovne fakultete Maribor Boruta Bratino, ki je pred leti izdelal študijo povezovanja podjetij. Po njegovem bo ključno zagotoviti procese profesionalnega izbiranja najboljših menedžerjev in obramba kadrovanja pred politiko.

Mariborski župan Saša Arsenovič pa je povedal, da bo po ustanovitvi holdinga pomembno tudi usklajevanje s sosednjimi občinami, solastnicami nekaterih podjetij.