Foto: BoBo
Foto: BoBo

O energetski revščini govorimo, ko v posameznem gospodinjstvu za ogrevanje in električno energijo porabijo več kot deset odstotkov svojih rednih prihodkov. Navadno gre za najbolj ranljive skupine, ko so brezposelni, upokojenci in slabo plačani zaposleni. Eko sklad sicer že nekaj let nudi ukrepe za zmanjševanje energetske revščine, a odziv ljudi nanje ni najboljši. Preverili smo, zakaj.

Ukrepi za zmanjševanje energetske revščine so namenjeni ljudem, ki prejemajo socialno pomoč ali varstveni dodatek. Dobrodošli so predvsem zato, ker prinašajo stoodstotno subvencijo "za kurilne naprave za lesno biomaso, od tega, da dobijo za celoten kotel, pa potem tudi enosobne kurilne naprave, kot so kamini, štedilniki in podobno," pojasnjuje Marko Rojs iz Energetske agencije za Podravje. Prosilci za takšno subvencijo pa morajo biti lastniki nepremičnine, v kateri živijo, ali pa bivati v nepremičnini v javni, na primer občinski lasti. Kar je že lahko prva ovira: "Socialno šibki občani, ki so obenem lastniki nepremičnin, takšnih je relativno malo."

Pomlad je najboljši čas za prijavo na ukrepe, ki so namenjeni zmanjševanju energetske revščine

Druga težava pa je vzpostavljanje stika s pomoči potrebnimi, ki, tako Metod Dolinšek z mariborskega območnega združenja Rdečega križa, običajno ne zaupajo, da je nekaj lahko res brezplačno, pa čeprav bi jim pomagalo bolj kot socialna pomoč: "Če znižaš socialno šibki populaciji te njihove fiksne stroške, si največ naredil."

Kot še pravi Dolinšek, mariborski Rdeči križ za plačilo ogrevanj in elektrike upravičencem do socialne pomoči namreč letno nameni 80 do 100 tisoč evrov. Je pa pomlad najboljši čas za prijavo na ukrepe, ki so namenjeni zmanjševanju energetske revščine. Marko Rojs iz Energetske agencije za Podravje: "Da se izpolnijo vloge, da se pridobijo ponudbe, da se pošlje na Eko sklad, da oni to obdelajo, da se lahko gre v izvedbo, preden se začne kurilna sezona."

Vsi, ki jih zanimajo ukrepi za zmanjševanje energetske revščine, se lahko obrnejo na mariborski Rdeči križ ali Energetsko agencijo za Podravje.