Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock
Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek, 18. aprila. obravnavali tudi Poročilo o realizaciji Akcijskega načrta za izboljšanje enakih možnosti za invalide v Mestni občini Maribor za preteklo leto. Invalidi izpostavljajo več pridobitev, a opozarjajo, da več težav ostaja nerešenih.

Dostopnost za gibalno ovirane se v Mariboru izboljšuje. Težava pa je dostop do obnovljenega in za promet zaprtega Lenta, kamor vodijo strme ulice in stopnišča, občina pa še ni zgradila predvidenih dvigal. Invalidi lahko do začetka cone za pešce dostopajo z avtomobilom, avtobusne povezave ni. Tudi električni minibus Maister ni primeren, pravi predsednica delovne skupine za dostopnost Alenka Gajšt:

"Trenutno omogoča vožnjo ljudem, ki še zmorejo hoditi, ali imajo zelo majhen invalidski voziček. Za tiste, ki imajo širšega, tudi če je navaden, in ne električen, so vrata Maistra preozka in v vozilo ne morejo."

Zato pozivajo k nakupu primernejšega vozila in opozarjajo na neustreznost nove sprehajalne poti na desnem bregu Drave, kjer vožnjo z vozički ovira peščena podlaga.

Številni brez dvigala

Invalidi in starejši pozivajo tudi k sofinanciranju vgradnje dvigal v starejše stanovanjske zgradbe. A bo morala s sprejetjem ustrezne zakonodaje pomagati tudi država, pravi podžupan Samo Peter Medved:

"V vsakem primeru gre za cilj, od katerega nismo odstopili. Iščemo pa zakonski okvir, ki nam bo to omogočal, nato pa tudi finančnega."

V Mariboru kljub napredku, tudi v sistemu javnega prevoza, ostaja veliko težav za gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne. Opozarjajo pa tudi na kronično pomanjkanje za invalide prilagojenih javnih stranišč.

Več pa v oddaji:

Maribor, imamo problem! Realizacija akcijskega načrta za izboljšanje enakih možnosti za invalide.