Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska občina po več neuspehih še ni obupala nad iskanjem družinskega zdravnika za ambulanto v Malečniku. S kadrovskimi izzivi pa se spopada tudi mariborski zdravstveni dom.

Ambulanta v Malečniku sameva že od decembra, občinsko iskanje družinskih zdravnikov pa doslej ni obrodilo sadov. Kljub temu bodo novembra poskusili še enkrat, pravi Lilijana Zorko s sektorja za zdravstvo in socialno varstvo:

"Vseeno še kdo povprašuje, ki bi se morda prijavil, pa ni sledil razpisom. Imeli smo dve povpraševanji."

Direktor mariborskega zdravstvenega doma dr. Jernej Završnik dodaja, da je stanje v Malečniku odraz splošnih razmer v družinskem zdravstvu, ki kličejo po sistemskih rešitvah:

"Kolegica, ki je tam delala in je prenehala, je v bistvu odšla, ker je bila izgorela. In pri vseh teh razpisih interesa za to delo ni."

Po občinskih zagotovilih je polovica od 2000 malečniških pacientov našla nadomestno rešitev. Sprejemajo jih tudi v ambulanti za neopredeljene bolnike.

Sicer pa kadrovska stiska pesti tudi mariborski zdravstveni dom. Potrebovali bi še 10 družinskih zdravnikov. Letos in prihodnje leto jih bodo zaposlili 6, a direktor opozarja:

"Ampak v naslednjih dveh letih pričakujemo 8 upokojitev. Vse bo odvisno od tega, kako bomo to uspeli nadomeščati in od prihodov kolegic in kolegov iz tujine."

Prišli sta namreč že dve zdravnici iz Bosne in Hercegovine in ena iz Makedonije, iskanje v tujini pa nadaljujejo. Prišla je tudi domača zdravnica iz Murske Sobote. Upajo še na zaposlitev specializantov, ki jih imajo trenutno 17. Ob tem se trudijo, da bi njihov oddelek družinske medicine dobil status klinike.