Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Univerza v Mariboru. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem, ko je senat mariborske univerze včeraj prižgal zeleno luč za rektorske volitve, bodo kandidati , Niko Samec, Žan Jan Oplotnik in Zdravko Kačič začeli nagovarjati volivce. Namesto blizu 2000 jih bo tokrat okoli 17.000: zraven pedagoških delavcev bodo prvega moža univerze prvič izbirali tudi nepedagoški delavci in študentje.

Večina volivcev bo študentov. Povprašali smo jih, kaj pričakujejo:

Predsednica visokošolskega sindikata Marija Javornik Krečič se ne opredeljuje, pričakuje pa strokovnost, ponovno vzpostavitev po njihovem porušenega akademskega okolja in izboljšanje socialnega dialoga:

"Več denarja ne pomeni ničesar, če ta netransparentno odteka, če se vzpostavljajo različni obvodi in zaseba podjetja. Zato pričakujemo tudi polno odgovornost rektorja za ureditev razmer znotraj univerze."

Predsednica študentskega sveta Maja Žibert pa meni, da se lahko univerza pohvali s številnimi uspehi, želi pa si nadaljnjega razvoja akademskega okolja:

"Pomembna je akademska svoboda, da je raziskovalna dejavnost študentov omogočena, da se sledi trendu časa in izloči zastarele metode. Pa tudi mednarodno povezovanje in interdisciplinarnost."

Te usmeritve so študentski svetniki zaznali pri vseh štirih kandidatih, zato s kandidaturami soglašajo.