Foto:
Foto:

Mladi parlamentarci imajo veliko predlogov, povezanih s poukom, šolskim delom in odnosi v šoli. Med drugim si želijo sprememb pri nacionalnem preverjanju znanja: "Predlagamo, da se NPZ ukine, če pa se ga ne bi dalo, pa naj si vsak učenec sam izbere tretji predmet, ki ga želi pisati. Obravnavali smo tudi preobsežne učne vsebine. Domačih nalog je včasih preveč; predlagamo manj domačih nalog, ki pa jih ne bi ukinili," pravi devetošolka Lana Vovk.

V šoli bi si radi pridobili več praktičnih znanj, ki jim bodo koristila kasneje v življenju. Predlagajo tudi uvedbo predtestne telovadbe in rekreativnih odmorov; osmošolka Ema Batagelj: "Učenci bi se tako sprostili in oddahnili od napetosti med poukom."

Učenci si želijo tudi več izobraževanja o sodobnih tehnologijah; predlagajo, da občine bolje opremijo šole s sodobnimi elektronskimi napravami. Prisluhnila jim je tudi mariborska podžupanja Helena Kujundžič Lukaček: "Verjamem, da bomo tudi v proračunu MOM v največji meri zagotovili sredstva, ki jih otroci tudi potrebujejo."

Šolstvo in šolski sistem je tema otroškega parlamenta še drugo leto zapored, da tako obravnavajo tudi, kaj od lani sprejetega je že bilo uresničeno, je pojasnila Kornelija Kaurin iz ZPM Maribor.

V Mariboru so danes tudi izbrali delegate, ki bodo sodelovali na nacionalnem otroškem parlamentu 8. aprila.