Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Nadškofijska karitas Maribor je na območju svojega delovanja v osmih tednih epidemije oskrbela okoli 8 tisoč gospodinjstev. Veliko je bilo tudi prošenj za psihosocialno pomoč. Zaradi predvidene gospodarske krize pa pričakujejo, da bo število prosilcev še naraščalo. Ob koncu epidemije zato napovedujejo zagon rednih humanitarnih dejavnosti, ki so bile zaradi epidemije prekinjene.

Vse več izgub zaposlitev

Število gospodinjstev, ki jih je mariborska Karitas oskrbela med epidemijo, je za 10 odstotkov večje kot prej. Ker pa so ukrepi prizadeli gospodarstvo, je med prosilci vse več brezposelnih, pravi predsednik Branko Maček: "Večinoma gre za delavce po kratkotrajni zaposlitvi, samozaposlene delavce tretjih dežel z družinami, ti še najbolj, se mi zdi, zdaj trpijo, delavci na čakanju, zaposleni z minimalnim dohodkom oziroma družine, ki le malenkost presežejo cenzus za uveljavljane pravic iz zakona o socialnem varstvu."

Ponoven zagon rednih dejavnosti

Karitas je že po veliki noči ponovno vzpostavila projekt Donirana hrana, s katerim ob pomoči trgovskih centrov oskrbujejo 114 družin in posameznikov. Junija bodo znova zagnali še informacijsko in svetovalno pisarno ter Ljudsko kuhinjo Betlehem. Ponovno zbirajo tudi donacije oblačil, obutve in druge humanitarne pomoči. Krepili bodo tudi storitve psihosocialne pomoči, svetovanja in spremstva ter pomagali šolarjem. V izbranih prodajalnah Meractor bodo zbirali podarjene zvezke in donacije za nakup šolskih potrebščin. Donirati bo mogoče tudi s sporočilom SMS.

Pomoč tudi v Srbijo

Karitas pa pomaga tudi čezmejno. Prvo letošnjo mednarodno humanitarno pošiljko so poslali v srbski Aleksinac.