Diamantna maturantka Katarina Grilj Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Diamantna maturantka Katarina Grilj Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Maturanti uživajo zaslužene počitnice. Mi pa smo pred mikrofon povabili diamantno maturantko, Katarino Grilj iz Slovenske Bistrice. Edina v Podravju je dosegla največje možno število točk na maturi. Sogovornica podkasta Zorni kot pa je tudi nadarjena matematičarka, ki se lahko pohvali z več dosežki na tovrstnih tekmovanjih in olimpijadah. Oktobra jo čaka študij matematike na Univerzi v Ljubljani.

Ko so bili objavljeni rezultati mature, je bila v Disneylandu

Kot omenjeno, je Katarina Grilj maturo opravila odlično, z vsemi možnimi točkami! Kaj je bila njena prva misel, ko je izvedela za rezultat? "Ko so bili objavljeni rezultati mature, sem bila v Tokiu, v Disneylandu, in sem si rekla, da tam pa res ne bom 'odpirala' mojih rezultatov. Tako da so vsi drugi prej izvedeli kot jaz, in so mi tudi sporočili. Istočasno je potekala tudi matematična olimpijada na Japonskem, ki sem se je udeleževala, in smo čakali tudi na rezultate z olimpijade. Tako da je bilo veliko stresa v enem dnevu. Šele kasneje sem se zavedla, da sem diamantna maturantka. Seveda sem ponosna na svoj dosežek, nisem pa ga pričakovala, ker se mi je zdelo, da bi znala pri nekaterih predmetih izgubiti kakšno točko."

Ob tem poudarja, da je za dober uspeh na maturi potrebnega veliko dela skozi vsa štiri leta, pa tudi malce sreče. Pravkar je zaključila Srednjo šolo Slovenska Bistrica (gimnazijski program na tej šoli) in kot pravi, odhaja s šole z lepimi spomini. "Tu sem pridobila veliko novih prijateljev in lepih spominov, spoznala veliko novih ljudi, ... Bolj kot kaj sem se naučila pri pouku, mi je pomembno, da sem se veliko naučila o sebi. V tem času sem zrasla kot človek. Pridobila sem delovne navade, oblikovala sem si svoje prioritete, cilje, pridobila sem neke osnovne življenjske veščine,..."

Zakaj jo je pritegnila prav matematika?

Gotovo je prednost, da obiskuješ manjšo srednjo šolo kot je bistriška, pritrjuje sogovornica. "Gotovo ima to svoje prednosti. Zelo dobro poznaš vse profesorje in oni tebe. Lahko se ti posvetijo v večji meri. Ker sem veliko časa v gimnaziji namenila matematiki, sem vesela, da je bilo glede tega razumevanje pri profesorjih. Pa tudi vzdušje na šoli je bilo super, tudi zato, ker zelo dobro poznaš vse dijake."

Zakaj jo je pritegnila prav matematika? "Z matematiko sem se začela ukvarjati že v osnovni šoli. Največji krožek na naši šoli (OŠ Črešnjevec) je bil prav matematični. Tukaj gre zahvala mojemu učitelju iz osnovne šole, to je Žarko Šalabalija. Če njega ne bi bilo, ne vem, če bi se toliko posvečala matematiki kasneje, kot sem se in se še. Začela sem se udeleževati tudi tekmovanj in dosegala uspehe, na koncu osnovne šole pa sem odkrila še svet mednarodnih tekmovanj. In tukaj sem prešla z matematičnih problemov, ki jih rešuješ 15 minut, na naloge, ki jih rešuješ ure in ure." Gre za kompleksne probleme, ki potrebujejo ustvarjalno rešitev, pravi. "In prav reševanje problemov me najbolj privlači. In seveda zadoščenje, ko rešiš problem in ko se vse 'postavi skupaj'. In problemi lahko imajo več rešitev. Lahko jih imajo več deset različnih rešitev. Vsak ima svoj pogled na problem. Tako da tudi s tem, ko vidiš, kako so problem rešili drugi, se lahko veliko novega naučiš."

Stroga pravila na matematičnih tekmovanjih: Pripomočke morajo prinesti v prozorni vrečki

Kot omenjeno, se je udeležila že veliko matematičnih tekmovanj in olimpijad. In kako zgledajo takšna tekmovanja od blizu? "Večina tekmovanj poteka v dveh tekmovalnih dnevih, vsak dan imamo na voljo 4 ure in pol za reševanje nalog, vsak dan dobimo tri naloge. Sicer pa si na tekmovanja vedno prineseš veliko čokolade, oziroma kaj sladkega in za jest, da lahko med tekmovanjem dobiš energijo. Prav tako lahko greš med tekmovanjem na WC, seveda s spremstvom. To se nam tudi priporoča - ko si pred matematičnim izzivom in ne veš, kako ga rešiti, si je priporočljivo vzeti odmor, se vstati, sprehoditi."

Katere pripomočke lahko uporabijo na tekmovanjih? "Pisala, šestilo in ravnilo bez kotomera, na samem tekmovanju pa dobimo še papir za reševanje nalog. Vse, kar prinesemo s seboj, pa mora biti v prozorni vrečki. Ne smeš recimo prinesti s seboj nahrbtnika. Seveda tudi telefona ne, pametne ure..."

Znotraj tekmovalne matematike jo sicer najbolj zanima geometrija. "Je malce posebna, ker je drugačna od drugih. Večino časa gledaš v neko skico in skušaš nekaj ugotoviti iz te skice. In to lahko traja tudi ure."

Matematika bo sicer ostala del njenega življenja - oktobra namreč gre študirat matematiko v Ljubljano.

Celotnemu pogovoru prisluhnite na povezavi:

Katarina Grilj, diamantna maturantka