Zlasti odpadna embalaža se kopiči v Centru za ravnanje z odpadki v Gajkah pri Ptuju. Deponija Gajke Foto: Danijel Poslek
Zlasti odpadna embalaža se kopiči v Centru za ravnanje z odpadki v Gajkah pri Ptuju. Deponija Gajke Foto: Danijel Poslek

Odpadki v spodnjem Podravju so - enako kot povsod po državi - čedalje večja težava. Zlasti odpadna embalaža se kopiči v Centru za ravnanje z odpadki v Gajkah pri Ptuju. Čez dober mesec ali dva bo tam zmanjkalo prostora za nadaljnje odlaganje, opozarjajo v tamkajšnjih komunalnih podjetjih.

Direktor komunalnega podjetja Javne službe Ptuj Alen Hodnik je jasen: "Ocenjujemo, da bo prostora zmanjkalo maja, mogoče junija."

V komunalnem podjetju Čisto mesto se zavedajo, da odpadne embalaže, ki se kopiči, kmalu ne bo več kje odlagati. Direktor Kristijan Lorenčič vidi rešitev v "sprejetju interventnega zakona, kjer je če že omejitev v evru na tono neka razumljiva in trgu primerna."

"Časa ni, prostih skladišč več ni, omejene so tudi možnosti čezmejnega prenašanja odpadkov v tujino, lastne rešitve v Sloveniji v obliki nekih termičnih objektov. Problem je velik in večplasten," ugotavlja direktor Alen Hodnik iz Javnih služb Ptuj. Ob tem pa bi lahko že kmalu prišlo do dviga cen komunalnih storitev, opozarja direktor Komunalnega podjetja Ptuj Janko Širec: "Pričakujemo, da bomo, ker se je prevzemniku- Javnim službam Ptuj - nadaljnja obdelava odpadkov podražila, bomo morali cene nekoliko korigirati navzgor."

Breme prevaliti na ramena davkoplačevalcev pa ni prav, poudarja Kristijan Lorenčič iz Čistega mesta Ptuj: "Ko gre uporabnik v neko trgovino in kupi nek izdelek, ki je v embalaži, to zadevo že plača in če damo to ponovno na položnice, je dejansko plačal dvakrat."

Če občinam na ptujskem zaradi odpadne embalaže že gori pod nogami, pa imajo za razliko od mnogih drugih slovenskih regij do prihodnje jeseni, ko jim poteče pogodba s celjskim podjetjem CEP, čas, da rešijo težave z odlaganjem odpadnega blata.