Foto: Arhitekturni atelje Medprostor
Foto: Arhitekturni atelje Medprostor

Osrednjo mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu naj bi v prihodnjem mesecu začeli seliti v nadomestne prostore, saj se bo konec leta začela rušitev in nato gradnja novega Centra Rotovž. Mariborska občina naj bi prihodnji mesec objavila javno naročilo za rušenje dotrajane knjižnice in gradnjo Centra, kjer bosta poleg nove knjižnice še Umetnostna galerija Maribor in Art kino. Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, polovico bo prispevala država.

Center Rotovž bo odpravil težave Mariborske knjižnice, ki je že vrsto let v dotrajanih in neprimernih prostorih. Postopki so zdaj končno tako daleč, da se v knjižnici pripravljajo na selitev: knjižnico za odrasle s čitalnico bodo začasno preselili v najete prostore trgovskega centra City, depozitarno gradivo in arhiv periodike pa v prostore v nekdanji stavbi Metalne na Teznu, ki jih je občina odkupila. Direktorica Dragica Turjak pojasnjuje, da bo selitev predvidoma trajala dva meseca, zato bo knjižnica v tistem času zaprta, vse uporabnike pa bodo o tem pravočasno obvestili: "To je velik zalogaj. V City moramo preseliti 80.000 enot gradiva iz knjižnice za odrasle in čitalnice, prostore pa pred tem ustrezno pripraviti." Še enkrat toliko gradiva je treba preseliti na Tezno. Pionirska knjižnica bo ostala na Rotovškem trgu 6; ta stavba namreč ni predvidena za rušenje.

Center Rotovž ima gradbeno dovoljenje, zdaj poteka recenzija projektne dokumentacije, pojasnjuje podžupan Gregor Reichenberg: "Takoj ko recenzijo končamo, lahko gremo v izvedbo." To pomeni objavo javnega naročila za rušenje in gradnjo. Po izbiri izvajalca, pri čemer na občini upajo, da ne bo zapletov, bo najprej sledilo rušenje. "Porušena bo sedanja stavba knjižnice do kleti, lepo obokano klet bomo namreč pustili, in stavba na vzhodnem delu Rotovškega trga," pojasnjuje Reichenberg in dodaja, da naj bi dela začeli konec tega ali najpozneje v začetku prihodnjega leta.