Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru trenutno zdravijo 51 covidnih bolnikov, od tega 18 v intenzivni negi, njihovo število pa naglo raste, zato bodo morali kmalu krčiti nekatere druge, nenujne programe. Za zdaj ti še delujejo v celoti. A krizni načrt je pripravljen, izvajati ga bodo začeli takoj, ko bo poln obseg dela postal neizvedljiv.

Želimo si, da programov ne bi krčili, a je glede na velik priliv covidnih bolnikov in potrebne prerazporeditve kadra to nemogoče, pojasnjuje direktor UKC Maribor Anton Crnjac: "Izdelana je strategija po posameznih klinikah, predstojniki pa so zadolženi, da glede na naraščanje števila covidnih bolnikov manjšajo ostale programe. Za zdaj delamo s polno močjo. Število bolnikov, sprejetih na covidne oddelke, pa bo narekovalo, kdaj bomo začeli manjšati ostele programe."

Čez poletje so se trudili čakalne dobe krajšati, zdaj se bodo te neizogibno spet podaljšale, a le za nenujne programe, nujni bodo delovali naprej, poudarja Crnjac: "Akutna stanja, nujne obravnave, onkološki bolniki in vse, česar ne moremo prestavljati, bo narejeno."

Covidne bolnike zdravijo v treh enotah: na psihiatriji, nevrokirurgiji in infektologiji; pripravljena je širitev na ginekologijo in pljučni oddelek.

Zaostrene epidemične razmere otežujejo delo tudi v urgentnem centru. Za paciente v sivi in rdeči coni imajo sicer prostora dovolj, pesti pa jih huda kadrovska stiska. Predstojnik urgentnega centra Gregor Prosen: "Obravnava pacientov, razporejenih v sivo oziroma rdečo območje, zahtevajo veliko več kadra. Primanjkuje pa nam predvsem medicinskih sester."

Tudi pri njih pa težave povzročajo pacienti anticepilci ali zanikovalci koronavirusa, ki ne spoštujejo hišnega reda ali tudi žalijo in grozijo osebju, zaradi česar je morala včeraj znova posredovati policija.