Prav zaradi izjemnih razmer letos ne bi smeli pozabiti na cvetno nedeljo, pravi župnik v Hajdini Marijan Fesel. Foto: BoBo
Prav zaradi izjemnih razmer letos ne bi smeli pozabiti na cvetno nedeljo, pravi župnik v Hajdini Marijan Fesel. Foto: BoBo

Pred nami je cvetna nedelja ali cvetnica, ko v cerkvah blagoslavljajo v butare ali presmece povezano pomladansko zelenje, kar je razširjeno po vsej Evropi že od 9. stoletja. Po tradiciji blagoslovljeno zelenje nato odnesejo na njive in travnike, kjer naj bi ljudi in živino ter rastlinje varovalo pred naravnimi nesrečami. Kako pripraviti butare oziroma presmec, kot šopku zelenja rečejo v Podravju, in kako bo letos potekal blagoslov?

Verniki že imajo nared zelenje, ki ga bodo povezali v snope in šopke, imenovane butara, presmec, pušelj, veja in še kaj. Ti morajo - kot veleva tradicija - vsebovati 7 ali 9 vrst lesa. Sonja Brlek Krajnc iz turističnega društva Hajdina: "Pušpanj, pa dren, mahonija, vrba, kakšna čremza, kaj bomo pač našli."

Letos so zelenje nabrali le okrog domačih hiš. Skupne priprave butar in presmecev ni. Na Štajerskem med zelenjem ne bo oljčnih vejic, simbola miru in sprave. Bo pa zato - ker na Hajdini stoji cerkev sv. Martina - druga značilnost, pravi Sonja Brlek Krajnc: "Trtna rozga že malo s poganjki, to damo na vincencevo v vodo, da malo požene."

Dodaja, da se blagoslovljeno zelenje pri hiši hrani. "Po tradiciji so to posušili in so ali vtaknili pod nastrešek, so dali kano vejico v hlev, pa na njive za dobro letino, zdravje pri živini, nasploh za srečo."

Prav zaradi izjemnih razmer letos ne bi smeli pozabiti na cvetno nedeljo, pravi župnik v Hajdini Marijan Fesel: "Naj bodo tudi ti prazniki enaka taka luč na koncu tunela, da bi ljudje zmogli in znali na koncu te preizkušnje vstati."

Blagoslov na cvetno nedeljo bo potekal na daljavo. Duhovnik na Ptujski Gori Martin Gašparič: "Verniki so povabljeni, da spremljajo prenos sv. maše in blagoslova iz mariborske stolnice ob 10. uri, ki je za vso Slovenijo."

Cvetno nedeljo zaznamujejo trije simboli: pot, zelenje in vzklik hozana. Verniki se s procesijo okrog cerkve spomnijo na pot Abrahama, ki je Izraelce popeljal v obljubljeno deželo. Z zelenjem in z vzklikom "hozana" pa so verniki pozdravljali Jezusa, ko je na oslu jahal v Jeruzalem.