Po junijskem navalu na upravne enote se pritisk za izdelavo osebnih dokumentov, sms passov oziroma digitalnih potrdil počasi umirja. Še vedno pa se je treba na obravnavo naročiti. V Mariboru je trenutno treba čakati 8 dni, na izdelavo osebne izkaznice ali potnega lista, ki jih izdelujejo v celjskem Cetisu, pa še dodatne 3 dni.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Gneča na mariborski upravni enoti je bila pretekli mesec izredna, pravi Anita Fras, predvsem zaradi urejanja digitalnih potrdil in sms passov: "Za primerjavo naj povem, da smo lani v istem obdobju sprejeli 1602 vlogi, letos pa v istem obdobju 11.962 vlog."

Gnečo je povečalo tudi veliko število vlog za izdelavo osebnih dokumentov. Takih, ki jim letos poteče veljavnost, je namreč skoraj štirikrat toliko kot lani pojasnjuje Anita Fras: "V letošnjem letu poteče veljavnost 14 tisoč osebnim izkaznicam in 5600 potnim listom na območju Upravne enote," večini teh prav v poletnih mesecih. A sodeč po zadnjih dneh se naval povpraševanja vendarle nekoliko umirja. Še vedno pa se bo treba na obravnavo naročiti, bodisi po telefonu, še bolje po elektronski pošti, saj so telefonske zveze praviloma še vedno močno zasedene, čakalne vrste pa kot pravi Frasova: "Najdaljša čakalna doba za naročanje je na področju osebnih dokumentov, okoli 8 dni trenutno." A, če se vam z njihovo izdelavo zelo mudi, je ob dodatnem plačilu mogoča tudi prednostna izdelava, kar pomeni: "Če stranka vloži vlogo do 11-te ure pri , lahko še isti dan prevzame dokument na Upravni enoti Celje, oziroma ga s strani Cetisa v roku 3 dni dobi na dom."

Strošek izdelave običajne osebne izkaznice je nekaj manj kot 19 evrov, potnega lista pa 46, za prioritetno izdelavo pa je treba odšteti približno 9 evrov več.