Lidija Pliberšek, v. d. direktorice Javnega holdinga Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Lidija Pliberšek, v. d. direktorice Javnega holdinga Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko so nadzorniki nastajajočega Javnega holdinga Maribor v ponedeljek imenovali vršilko dolžnosti direktorice Lidijo Pliberšek, sicer direktorico Pogrebnega podjetja Maribor, so danes pristojni predstavili podrobnosti o ustanavljanju te nove občinske družbe.

Mariborski javni holding je z imenovanjem vršilke dolžnosti direktorice korak bliže ustanovitvi. Trenutno potekajo cenitve in revizije v vključenih občinskih podjetjih, temu pa bosta sledila prenos občinskih lastniških deležev in vpis v poslovni register. Holding naj bi v celoti zaživel v devetih do dvanajstih mesecih, vključena podjetja pa bodo za zdaj ohranila svoje nadzorne svete. Holding naj bi poslovanje podjetij izboljšal z združevanjem skupnih služb, na primer računovodskih in kadrovskih, ter poslovnih procesov, kot je nabava skupnih surovin. Okrepiti pa želijo tudi strokovno in razvojno naravnanost podjetij, pojasnjuje vršilka dolžnosti direktorice Lidija Pliberšek: "Holding vidim kot institucijo, ki mora biti popolnoma neodvisna, ki vodi in usmerja javna podjetja, komunalna podjetja v skladu s strategijo mesta."

Tako pa o nekaterih koristih direktor komunalnega podjetja Nigrad Matjaž Krevelj: "Pričakujemo, da bomo v huodlingu dobili tudi določene službe, ki jih zdaj nimamo, kot je na primer kontroling. Pričakujemo tudi, da se bo neka skupna nabava energentov, zavarovalnin in podobnih produktov, ki jih uporabljamo vseh šest javnih podjetij, združila v enotna naročila in težila k temu, da dobimo najbolj ugodno ceno."

Najprej bodo preselili skupne službe, in sicer v stavbo Nigrada 87 zaposlenih iz vseh vključenih podjetij. To so zraven Nigrada še Snaga, Mariborski vodovod, Marprom, Energetika in Pogrebno podjetje .