Duhovnik Jure Sojč iz mariborske nadškofije. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman
Duhovnik Jure Sojč iz mariborske nadškofije. Foto: MMC RTV SLO/Jasmina Bauman

Tema pogovora je bila, kako duhovno nagovarjati mlade, govorili pa smo tudi o postnem času. Kako torej duhovno nagovarjati mlade, kaj duhovnik Jure Sojč opaža pri današnji mladini?

"Mladi so lačni Boga, lačni so bližine. Lačni so človeka, nekoga, ki jih bo poslušal, ki ga bo objel, nekoga, ki ga bo z eno lepo besedo nagovoril. Mi smo socialna bitja, saj to že vsi vemo, to nam večkrat ponovijo v šoli. Potrebujemo človeka, potrebujemo nekoga, da tudi sam nekdo postanem. Se pravi, sam ne morem postati nekdo, nekdo me naredi človeka," pove duhovnik Jure Sojč.

Jure Sojč, ki sicer prihaja iz Lovrenca na Pohorju, je v duhovniškem poklicu že več kot 10 let, posvečen je bil leta 2013. Poudarja, da je zelo pomembno, kakšno pot izberejo mladi.

"Jaz si tako predstavljam, da je ta doba nekje do 30. leta, morda celo malo nižje, kot tisti čas na letališču. To je ključni čas. Preden ti vzletiš, narediš ključne poteze za tvoj cilj. Se odločiš, kupiš karto, pred tem se odločiš, kam boš šel, se vkrcaš na pravo letalo in potem na pisti nimaš več kaj. Ko začne letet, letiš proti cilju. Se pravi, ta čas srednje šole in potem naprej je ključen. In zato so te odločitve smisla življenja in osmišljanja tako nujne, tako potrebne in potrebujejo nekoga ob sebi."

Poudarja tudi, da so izjemno pomembni ljudje okrog nas. "Ključni so ljudje, ki jih srečaš. Ljudje nas usmerijo, pogovori nas oblikujejo. Se pravi, koga sem srečal in kdo mi je pomagal v določenem življenjskem obdobju prebroditi neko krizo ali pa recimo, kdo me je usmeril in si dovolil, da mi ta človek pomaga."

Osebni arhiv duhovnika Jureta Sojča. Foto: MMC RTV SLO
Osebni arhiv duhovnika Jureta Sojča. Foto: MMC RTV SLO

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je prav tako prepričan, da mladi iščejo poti v svojem življenju, zato morajo začutiti, da pri iskanju smisla življenja niso sami.

Duhovnik Jure Sojč zrelo in odgovorno gleda tudi na iskanje svojega smisla pri odločitvi za duhovniški poklic in kako dati nekaj več.

"Kaj je moj dar, kaj želi Bog z mano, to svojo poklicanost tudi osmiliš v desetletnem delovanju. In pa eno veliko spoznanje, da krščanstva nisem prinesel jaz. Tudi, ko bom odšel s tega sveta, bo krščanstvo ostalo. Sem zgolj en kamenček v tem mozaiku krščanske duhovnosti."

Ko smo ga vprašali, kakšno pot iščejo mladi in on kot duhovnik z njimi, nam je odgovoril: "Prva stvar, ki bi jo omenil je, da ne delam namesto njih, korake morajo narediti sami. Jaz lahko grem samo z njimi. In jih ne mislim nosit, to jim tudi povem. Mladi, če kaj želijo od duhovnika, je predvsem ena iskrenost in jasnost. Kako dobro dene, ko na koncu najdeš pravo pot. Ko najdeš tisto pravo pot, po kateri moraš it. To pot boš hodil pogumno in strumno."

V verski oddaji Iz roda v rod, smo se v tem božjem duhu iskanja poti dotaknili tudi odlomka iz Evangelija po Mateju, Dve poti.

"Vstopite skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo in veliko jih je, ki stopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo." (Lk 13,24)

"To je pisano na kožo vsem generacijam. Ozka vrata, ozka pot. Široka vrata, široka pot. Dve poti sta, dve izbiri sta. Čeprav se mi zdi, da ponudba danes je mnogo širša. Izberem pot življenja, pot življenja, kjer bom rodoviten ali pot smrti. Mi imamo zelo radi lahke poti, to je v naši naravi. Da bo čimbolj preprosto, enostavno, nezahtevno skozi življenje preživeti. Ampak to pa ni rodovitno. To je življenje, ki je lahko lepo, lagodno, vemo pa, da na koncu življenja, ko bomo dajali obračun, ne bomo imeli kaj za pokazat. Druga pot je pa težka, je ozka pravi Matej. Tudi vprašanje, če bomo prišli čez ta ozka vrata. Je tudi odrekanje na tej poti, ampak gotovo bomo imeli na koncu te poti blagoslov in ob obračunu bomo imeli tudi kaj pokazat."

V verski oddaji Iz roda v rod pa smo se dotaknili še postnega časa. Zelo pomembna v tem času je tudi poglobitev osebne povezanosti z Bogom.

"Meni je zelo blizu en izraz »duhovna pomlad«. Ponovno vzpostavimo te vezi, ki so bile prekinjene. Prerok Joel to zelo dobro pokaže, ker pokaže na odnos Očeta in Sina. Mi smo v postnem času kot otroci, ki prihajamo domov. Mi smo zdaj na 40-dnevnem potovanju k Očetu domov. Povabljeni smo tudi, da kakšno stvar naredimo več v postnem času," je še povedal duhovnik Jure Sojč.

Celoten pogovor bo predvajan tudi v nočnem programu Radia Slovenija, slišan na valovih Radia Koper in Radia Maribor. "Govori iz življenjske izkušnje" in "Glave so polna, srca so prazna", pa sta le dva citata duhovnika Jureta Sojča, ki ju lahko slišite. Če pa ste zamudili versko oddajo, pa ji lahko ponovno prisluhnete TUKAJ.

Tone Petelinšek, Jasmina Bauman in duhovnik Jure Sojč vam želimo lepo postno nedeljo.