Mariborsko podjetje Lumar IG, ki izdeluje energetsko varčne hiše, je lansko leto – kljub epidemiji – končalo uspešno. V podjetju, ki je nedavno prejelo tudi nagrado nemškega gospodarstva 2020, letos načrtujejo 5- do 10-odstotno rast.

V podjetju so lani, kljub temu da so bili zaradi počasnega izdajanja gradbenih dovoljenj za že prodane hiše primorani za 5 tednov ustaviti proizvodnjo, uspeli celo izboljšati poslovni izid, pravi direktor Marko Lukić: »Prihodke smo povečali za 5 do 10 odstotkov, dobiček za več, a bo več znanega sredi meseca.« Predvsem prodaja v Sloveniji je bila lani v velikem porastu: »Beležili smo nekje 25 do 30 odstotkov višjo prodajo, to se bo pokazalo v rezultatu letošnjega leta, saj bomo te hiše dobavili letos.«

Ker se epidemija gradbeništva v večji meri ni dotaknila, tudi letos načrtujejo 5- do 10-odstotno rast. V 80-članskem kolektivu načrtujejo še nekaj dodatnih zaposlitev. Lumar IG je nedavno prejel tudi nagrado nemškega gospodarstva 2020; podeljuje jo Slovensko-nemška gospodarska zbornica v sodelovanju z nemškim veleposlaništvom v Sloveniji in Inštitutom WISE za razvoj trajnostnega delovanja in etičnega poslovanja v rastočih gospodarstvih.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal