Društvo TOTI DCA Maribor je medgeneracijski dnevni center aktivnosti, namenjen povezovanju, vključevanju in druženju pretežno starejših ter tudi mlajših. Ponujajo sodelovanje v programih aktivnosti, ki so za uporabnike brezplačni; med drugim so to učenje tujih jezikov, računalništva, in različne delavnice. V teh dneh pripravljajo delavnice z ročnimi lutkami pod vodstvom lutkarja in terapevta Aleksandra Onišaka.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Aleksander Onišak je lutkar in terapevt z ročnimi lutkami. Po izobrazbi je zdravstveni tehnik in želi pomagati osebam z demenco in vsem tistim, ki se z njimi dnevno srečujejo. "Terapija se izvaja ciljno, če katero od oseb, ki je udeležena na terapiji, boli roka, ročna lutka pomaga pri dvigovanju roke, če jo zelo boli, jo potolaži, s takšno terapijo pa tudi treniramo um. Primerna pa je tudi za osebe s posebnimi potrebami."

Obiskovalka Totega DCA Dragica Ferlan, meni, da lutke razveseljujejo mlade in tudi starejše, saj so pomoč pri komunikaciji: "Nisem niti vedela, da obstajajo takšne terapije, s katerimi si lahko pomagajo tudi v domovih za starejše in pri delu z dementnimi osebami. Če že ne morejo imeti živali, potem je takšna komunikacija z lutkami in preko lutk zelo dobrodošla."

V društvu Toti DCA pripravljajo različne dopoldanske aktivnosti, pa tudi popoldanske. Vodja programov Miro Mihec: "To je serija delavnic, ko lahko udeleženci povedo svojo zgodbo, življenjsko zgodbo, ki so zelo zanimive tudi za druge, za poslušalce."

Delavnic z lutkami bo še več, ročne lutke so lahko naši čarobni prijatelji, pravijo organizatorji.