Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Zaposleni v Magnini lakirnici v Hočah so razočarani, ker vodstvo ukinja proizvodnjo v Sloveniji. Od skupno 158 je neposredno ogroženih 90 delovnih mest. Kanadsko-avstrijska avtomobilska skupina se je za to odločila zaradi upada naročil. Za pojasnila vodstvo ni dosegljivo, po besedah ministra Matjaža Hana pa se je strinjalo, da bodo vrnili 18,6 milijona evrov državne spodbude in obresti.

Šok in razočaranje. S temi besedami eden od zaposlenih, ki je želel ostati anonimen, opiše občutke, potem ko so včeraj izvedeli, da proizvodnje v Hočah več ne bo. "Vse nas je dobesedno šokiralo. Nihče pred tem ni povedal nič. Vodstvo nam je ves čas dajalo lažno upanje. Žal mi je, da sem se zaposlil v Magni. Če bi to vedel, se ne bi nikoli."

Novica je bila presenečenje tudi za predstavnike reprezentativnega sindikata, razlaga predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak: "Ko smo šli včeraj na sestanek, smo imeli mešane občutke. Pričakovali smo novico o tem, da bodo začeli lakirati nov model vozila, nato pa velik šok za delavce, tudi za nas in po mojem mnenju tudi za vodstvo Magne v Hočah. Mislim, da je bila odločitev sprejeta pri glavni upravi v Kanadi in kaj dosti vpliva vodstvo v Hočah ni imelo."

Ocenjuje, da je jeziček na tehtnici na koncu bila namera o prepovedi motorjev z notranjim izgorevanjem v EU.

Zaradi zaprtja bi lahko brez dela ostalo 90 od skupno 158 zaposlenih; tiste, ki bodo ostali, bodo prezaposlili bodisi v obrat v Gradec bodisi v nov razvojni center, ki ga bodo vzpostavili v Hočah in bo zaposloval povečini inženirje. Proizvodni delavci jutri v Hočah delajo zadnjič, nato odhajajo na čakanje. Pogajanja o programu presežnih delavcev naj bi se začela sredi marca. Morebitni ponovni zagon proizvodnje pa je odvisen od pridobitve novih večjih naročnikov.