Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Magna podaljšuje prekinitev proizvodnje v lakirnici v Sloveniji do konca leta 2020, saj Magnina tovarna v Gradcu, ki je aprila ponovno zagnala proizvodnjo, še ne deluje s polno zmogljivostjo. Lakirnice v Sloveniji tako za zdaj ne potrebujejo. A odpuščanj ne bo, delavce bodo namreč napotili na delo v Gradec.

Kot pravijo v Magni, je bila odločitev za začasno zaustavitev proizvodnje v Sloveniji neizogibna posledica trenutnih razmer na avtomobilskem trgu. Vodja hoškega obrata David Adam pojasnjuje, da po napovedih za prihodnji mesec nimajo dovolj naročil za zagon proizvodnje v Hočah. Zato lakirnica ostaja zaprta.

Delavci iz Hoč v Gradec

Večina od 200 zaposlenih bo napotenih na delo v Gradec, delo v Hočah bo ostalo le približno 20 ljudem različnih profilov. David Adam pa je povedal: "Glede na trenutno situacijo, ne mislimo odpustiti nobenega zaposlenega. Ni mogoče predvideti, kaj se bo jeseni dogajalo na področju avtomobilske industrije in kakšna bodo razmere zaradi virusa. Za zdaj torej nameravamo vsakemu zaposlenemu ponuditi rešitev, ki jo bomo dogovorili individualno."

V sindikatu so prepričani, da so dosegli največ, kar je bilo v danih razmerah mogoče. Po mnenju sindikalista Gvida Novaka je pozitivno, da delavcev ne bodo odpuščali.

Sicer pa Magno, ki je v lakirnico v Sloveniji investirala 150 milijonov evrov, še zmeraj zavezuje pogodba, da mora do novembra 2022 zaposliti najmanj 404 ljudi in do leta 2027 vsaj 1000 ljudi, v nasprotnem primeru bo morala državi vrniti 18 milijonov evrov subvencije.