Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

V Viteški dvorani Pokrajinskega muzeja Maribor so se z zaključnimi referati predstavili udeleženci Malega simpozija; to so učenci druge in tretje triade sedmih šol iz Maribora in okolice. Raziskovali so zgodovino športa in društev; in to v 21-ti izvedbi simpozija – pedagoškega programa muzeja, ki spodbuja osnovnošolce k prvim korakom v svet raziskovanja.

Devetindvajset učencev iz Maribora in okolice je pripravilo 12 referatov o športu. Temi, ki je sledila športnemu poletju v mestu – olimpijskemu festivalu evropske mladine, kot tudi programom tukajšnjega Pokrajinskega muzeja, pravi muzeja pedagoginja Ivana Unuk: "To niso deset, petnajst, dvajset stranske seminarske naloge. Gre za dve do tri napisane strani, a map morajo biti raziskane. To je neke vrste uvod za mlade, da se začnejo ukvarjati z znanstvenim raziskovanjem."

Udeležba je logično sosledje pedagoškega procesa, kjer se srečata letni delovni načrt in zgodovina človeštva, je povedal ravnatelj OŠ Starše Franc Kekec: "S športom se Slovenci zelo istovetimo, zagotovo pa, kakorkoli zgodovino obrnemo, levo, desno, če ne poznamo zgodovine, ne poznam same sebe." "Se mi zdi izjemno pomembno, da otroci spoznajo tudi druge učence, da se sami predstavijo kot predavatelji, vadijo veščine, ki so pomembne za življenje nastopanja, samozavest," je dodala učiteljica zgodovine na OŠ Draga Kobala Marjetka Berlič.

Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Število udeležencev se vrača na predpandemično raven

Šolajoči so raziskovali zgodovino društev, osredotočili so se na pomembne osebnosti in pisali o dosežkih. "Recimo nisem vedela, da smo imeli v Staršah tudi karate in telovadno društvu Orel, ki so ga zaradi nemškega okupatorja ukinili med drugo svetovno vojno." "S sošolko predstavljava Konjeniški klub Karlo. Konj – Karlo je imel osem let zelo dobro tekmovalno kariero. Presenetilo me je, da je bil najhitrejši konj v Jugoslaviji."

Najbolj dodelan referat Malega simpozija bo umeščen v uvodni del programa mednarodnega simpozija Museoeurope 2023 - Srečanje tisočletij, ki bo potekal med 19. in 20. oktobrom 2023.