V Mariboru bo po napovedih občine prihodnjo pomlad zaživel sistem za izposojo oziroma souporabo koles. Mariborska občina je namreč objavila razpis za javno-zasebno partnerstvo, v sklopu katerega bodo vzpostavili mrežo kolesarskih izposojevalnic. Projekt je ocenjen na 2,3 milijona evrov.

Mariborska občina bo v sklopu javnega trifaznega razpisa, ki je odprt do 1. julija, predvidoma v treh mesecih izbrala ekonomsko najugodnejšega ponudnika, ki bo prevzel vse aktivnosti sistema za izposojo koles v sklopu 15-letne koncesije, medtem ko bo občina brezplačno zagotovila zemljišča za postavitev postajališč za kolesa, ki bodo med seboj oddaljena manj kot 500 metrov, razlaga Andraž Mlakar iz občinskega urada za promet: »Lokacije so sprva predvidene v starem mestnem jedru Maribora. Sam sistem bo v začetku štel 15 postaj za izposojo koles, v nadaljevanju pa se bodo lahko vzpostavile dodatne lokacije za izposojo.«
Koles za izposojo bo 130, še pravi Mlakar in dodaja, da bodo morala biti kolesa odporna na vremenske vplive, enostavna za uporabo in da bodo omogočala enostavno prilagoditev vsakemu uporabniku ter da bodo dolgoročni stroški vzdrževanja čim nižji.

Namen vzpostavitve sistema za izposojo koles je spodbujanje trajnostne mobilnosti, pravi Mlakar in poudarja, da nadgrajujejo tudi kolesarsko infrastrukturo v mestu. Cene izposoje koles še niso znane, Mlakar pa pravi, da naj bi se ta gibala okoli tri evre za izposojo do ene ure ob plačilu letne naročnine, dodatne ure izposoje kolesa pa bo treba plačati, saj ciljajo na čim pogostejšo uporabo koles za kratke razdalje. Kolesa bo mogoče rezervirati prek spletne strani oz. s pomočjo mobilne aplikacije.

Pilotni projekt bi lahko izvedli še letos, v celoti pa naj bi izposoja zaživela spomladi prihodnje leto.

Nova Zelandija sicer z vidika kolesarjenja še vedno močno zaostaja za evropskimi mesti. Foto: Reuters
Nova Zelandija sicer z vidika kolesarjenja še vedno močno zaostaja za evropskimi mesti. Foto: Reuters