Na prodaj je tudi dotrajano stanovanje v Lekarniški ulici, ki ga je mariborska občina ponujala že na več preteklih dražbah. Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor
Na prodaj je tudi dotrajano stanovanje v Lekarniški ulici, ki ga je mariborska občina ponujala že na več preteklih dražbah. Foto: Radio Maribor/Mestna občina Maribor

Mariborska občina skuša luknjo v občinskem proračunu krpati tudi s prodajo nepremičnin. Z javno dražbo stavbnih zemljišč pričakuje 12 milijonov evrov, še dodaten dober milijon pa z odprodajo dotrajanih stanovanj in slab milijon s prodajo poslovnih prostorov.

Na prvi letošnji dražbi so 23. junija ponudili 14 stanovanj, prodanih jih je bilo 9 za dober milijon. Ker pa so bila v lasti medobčinskega stanovanjskega sklada, je mariborski občini pripadel sorazmerni delež – slabih 900 tisočakov kupnine. Pričakujejo, da bodo prodali tudi preostalih 5, najbolj dotrajanih stanovanj, saj je na ponovljeni dražbi po znižani ceni več interesentov, pravi vodja Urada za gospodarske dejavnosti Gorazd Škrabar: "Tokrat so bile za vseh pet preostalih stanovanj vpšalačne varščine."

Ravnokar poteka tudi javna dražba kar 26 stavbnih zemljišč, med njimi nekaj manjših in nekaj večjih, namenjenih investitorjem; te so predvsem v katastrskih občionah Tezno na območju Cone Tezno in Razvanje za Bauhausom.

Zemljišča prodajajo za skupno 12 milijonov evrov. "To so izklične cene, kakšen bo izkupiček, pa bomo vedeli v prihodnjem tednu," dodaja Škrabar.

Za skupno 800 tisoč evrov občina prodaja tudi 6 poslovnih prostorov na Glavnem trgu, Partizanski, Koroški in Maistrovi; javna dražba bo 21. julija. Škrabar napoveduje, da bodo jeseni na dražbi ponudili dodatne nepremičnine in vse, ki bodo ostale neprodane na poletnih dražbah.

Občina pa išče tudi najemnike za svoje prazne poslovne prostore v središču mesta in jih je nekaj tudi že našla, med drugim za kiosk na Partizanski in lokal v Gosposki.