Foto: BoBo
Foto: BoBo

V novi sestavi mariborskega mestnega sveta je največ mandatov – 12 osvojila Lista Arsenovič za Maribor. Po začasnih rezultatih ji z 11-timi mandati sledi Gibanje Svoboda in z osmimi Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka. V mestni svet so se prebili še SDS, SD, Lista kolesarjev in pešcev, Gasilci Maribora, NSi, Levica in Stranka mladih – Zeleni Evrope.

Listi Arsenovič za Maribor so volivci zaupali skoraj 24 odstotkov glasov, s čimer je ta povečala število mandatov v mestnem svetu s sedanjih 11 na 12. Kot je aktualni župan Saša Arsenovič nakazal v eni od sinočnjih izjav, si želi v koaliciji Gibanje Svoboda, ki je z enajstimi mandati druga najmočnejša svetniška skupina. A iz Svobode sporočajo, brez poenotenja pri glavnih programskih točkah ne bo šlo; Karin Jurše: "V tem tretnutku po moje ni vprašanje, s kom smo pripravljeni iti v koalicijo, temveč se moramo poenotiti pri programskih točkah srečati in govoriti o istih ali vsah podobnih zadevah."

Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka ima po novem dva mandata manj– 8. Tudi Kangler, ki je še v igri za županski stolček, si želi povezovanja prav s Svobodo: "Ko gre za Gibanje Svoboda in Vojka Flisa, ga imam za svojega prijatelja. In prepričan sem, da z njim in z njegovo svetniško skupino ne bo težav, saj nas povezuje in združuje predvsem interes Maribora."

Na četrtem mestu je SDS s štirimi svetniki; s kom se bodo povezovali in koga podprli v drugem županskem krogu, se bodo še odločili, napoveduje Dejan Kaloh: "Z obema akterjema, ki sta ostala v drugem županskem krogu, bomo najprej opravili konstruktivne pogovore, nato pa se odločili, ali bomo šli s kom v koalicijo ali pa bomo delovali v opoziciji."

Po dva mandata so osvojili še Socialni demokrati, Lista kolesarjev in pešcev in Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, po enega pa Gasilci Maribora, NSi, Levica in Stranka mladih – Zeleni Evrope. Zunaj mestnega sveta so ostali Lista mladih – povezujemo, Piratska stranka, Gibanje Resnica, Slovenska ljudska stranka in Naša dežela, stranka dr. Aleksandre Pivec, Slovenska nacionalna stranka in Stranka slovenskega naroda.