Foto: Gregor Salobir
Foto: Gregor Salobir

V Mariboru se danes začenja 13. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Enimation, ki ga prireja Društvo za razvoj filmske kulture. Letos je na festival, ki predstavlja produkcijo otrok in mladih od blizu in daleč, prispelo 221 filmov iz 34-ih držav. Strokovna žirija je med prispelimi izbrala 89 kratkih filmov.

Vetrinjski dvor v Mariboru bo središče otroškega in mladinskega filma, ki po lanski temi raznolikost/toleranca v ospredje postavlja človekove pravice. Članica programske ekipe Ajda Varl. »Najmlajši so imeli igriv pristop. Govorili so o pravici do sladkarij ter šolskih obveznostih, s katerimi se srečujejo vsak dan, medtem ko so starejši izpostavljali resnične svetovne težave, kot so globalno segrevanje in okoljske spremembe.«

MINI, MIDI, MAXI filmarji

Programska vodja festivala Hana Repše Foto: Gregor Salobir
Programska vodja festivala Hana Repše Foto: Gregor Salobir

V petih programskih dneh se bosta zvrstila bogat spremljevalni in tekmovalni program. Slednji v treh starostnih kategorijah do 19 let, brez vnaprej določene vsebinske rdeče niti, razlaga programska vodja Hana Repše: »Pojavljajo se filmi o covidu, kar je zanimivo, saj jih med zdravstveno krizo ni bilo oziroma jih je bila peščica. Tematike so raznolike. Preizkušajo se v grozljivih, ljubezenskih in nadnaravnih filmih.«

Med prispelimi kratkimi filmi v letošnji izvedbi izstopa kategorija MIDI – ustvarili so jih mladi med 11. in 14-im letom. »V kategoriji MINI so avtorji običajno zelo raziskovalni, spontani, eksperimentalni in delajo po svoje, medtem ko v MAXI avtorji že poizkušajo narediti verodostojno naracijo in se ukvarjajo z gledalci. MIDI se nahaja nekje vmes in kakovostno ti filmi ponavadi ne izstopajo. Letos moram povedati, da smo le s težkim srcem izbrali zgolj deset filmov,« tako Repšetova.

Kdo bo prejel glavno nagrado – Mali slon?

Mednarodna žirija vsako leto izbere po enega najboljšega iz vsake kategorije in skupnega zmagovalca, ki prejme glavno nagrado Enimation - Mali slon. »Predvsem gledamo na to, da so izdelki celostni, da so se avtorji ukvarjali z zvokom in sliko, delno upoštevamo tudi prisotnost mentorja,« je povedala programska vodja. Dobitnike nagrad bodo razglasili v soboto, podelitvi bo sledila projekcija nagrajenih filmov.

Vozni red: spremljevalni program

Osrednji del festivala dopolnjuje četrtkovo odprtje razstave filmskega zakulisja in likovnih podlag za kratek animirani film Legenda o Zlatorogu, avtorice Lee Vučko in Damira Grbanovića.

Na festivalu bodo predstavili filmsko produkcijo mariborskih otrok in mladih, ki je nastala v okviru šole animiranega filma Enimation school in igrane filme mladih, ki so nastali v okviru delavnic Film Smoothie. Filmi bodo v prihodnjih dneh prikazani šolskim skupinam, od 9. do 11. novembra na za javnost odprtih projekcijah v Vetrinjskem dvoru. 12. novembra bodo dostopni na festivalski facebook strani. Petkovo večerno druženje bodo od 19.30 popestrili glasbeni ustvarjalci in ustvarjalke Sokijeve bobnarske šole.