Foto: Radio Maribor/Posnetek TV zaslona
Foto: Radio Maribor/Posnetek TV zaslona

Mariborska enota Nacionalnega veterinarskega inštituta se je preselila v nove, sodobne prostore. Gradnja dveh ločenih objektov na Teznem je trajala desetletje in je stala dobra dva milijona evrov, oprema pa še nekaj dodatnih milijonov. Inštitut ima tako ustrezen, sodoben laboratorij in zbiralnico kadavrov za vzhodno regijo.

Nacionalni veterinarski inštitut, ki je del Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani, ima v Mariboru nove prostore v dveh stavbah - v eni je sodobna zbiralnica kadavrov s patološko sekcijo, v drugi pa vsa laboratorijska dejavnost. Predstojnik Nacionalnega veterinarskega inštituta Matjaž Ocepek: "To je velika pridobitev za vzhodno regijo, saj smo pridobili močan center, ki bo dodatek centrali v Ljubljani."

V njihovih laboratorijih opravljajo mikrobiološke preiskave kliničnega materiala, živil in surovin za živila, krmil, brisov in vode, parazitološke preiskave domačih in divjih živali in serološke preiskave. To bo tudi učno okolje za študente, dodaja dekan Veterinarske fakultete Andrej Kirbiš: "Tukaj bodo imeli prakso, učili se bodo delati mikrobiološke preiskave na kliničnih vzorcih,.."

Dostop do najsodobnejših laboratorijskih preiskav bodo imeli raziskovalci, veterinarji in kmetje. Pomemben del laboratorija je tudi evropski projekt Eliksir za sekvenciranje genomov. Vodja vozlišča Eliksir Slovenija Brane Leskošek: "Take opreme za raziskovalni namen v Sloveniji še ni bilo. Laboratorij bo na voljo vsem raziskovalcem s področja ved o življenju."

Samo oprema za sekvenciranje genomov je stala tri milijone evrov.