Mariborska občina bo letos prodajala več deset javnih stanovanj. Foto: Pixabay
Mariborska občina bo letos prodajala več deset javnih stanovanj. Foto: Pixabay

Sprva na prodaj 68 stanovanj

Z mariborske občine sporočajo, da bodo začeli postopek prodaje 68 nezasedenih od skupno 115 stanovanj v najkrajšem možnem času. To se bo po njihovih besedah zgodilo takrat, ko bodo sporazum o prodaji podpisale vse občine ustanoviteljice Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor. Kot še dodajajo, bodo vsa stanovanja skušali prodati v letu dni od podpisa sporazuma; tista, ki jih ne bo mogoče prodati, pa bodo prenesli v last omenjenega sklada.

Za mlade (le) 4 stanovanja

Pred časom je ob novici, da bo mariborska občina stanovanja prodala, završalo v Mestnem Mladinskem svetu Maribor, češ da naj občina, tako kot je obljubila, del stanovanj nameni reševanju bivanjske problematike mladih, ki da se iz Maribora vse bolj izseljujejo. Zdaj se je občina odločila, da mladim nameni štiri stanovanja, za katera želi odkupiti deleže preostalih občin ustanoviteljic stanovanjskega sklada. Predsednik Mladinskega sveta Matic Matjašič vztraja, da je to premalo, saj občina za reševanje stanovanjske problematike mladih v zadnjih petih letih ni naredila nič: »Veseli smo, da se pomaga vsakemu mlademu, a ta štiri stanovanja ne rešujejo širših težav. V Mariboru je vsako leto manj mladih, svoje priložnosti iščejo drugje, v tujini. Spomnimo, da sklep odbora mestnega sveta županu nalaga, da mladim nameni 30 stanovanj«. Matjašič še meni, da gre v primeru štirih stanovanj bolj za populistično, celo predvolilno akcijo županstva, kot pa za iskren namen reševanja stanovanjske problematike mladih. »Zato bomo vztrajali, da se mladim v mestu nameni več stanovanj, ob tem pa ne bomo dopustili, da občina brezglavo razproda premoženje,« je še odločen Matjašič.

Za 68 stanovanj okoli 1,5 milijona evrov

Občina bo sicer za 68 nezasedenih stanovanj skušala iztržiti milijon in pol evrov, za preostala stanovanja pa ocena še ni narejena.