OŠ Kamnica. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
OŠ Kamnica. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Potem ko je mariborska občina v preteklosti energetsko obnovila že več javnih zgradb, predvsem izobraževalnih, bo mestni svet prihodnji teden odločal o novem projektu energetske sanacije javnih objektov.

Mariborska občina namerava nov projekt energetske obnove javnih zgradb izvesti do leta 2026, vanj pa vključuje 22 objektov, pravi tiskovna predstavnica mariborske občine Ines Zupanič Tomažič:

"Med temi objekti so predvsem objekti šol in vrtcev ter objekt z olimpijskim bazenom v kopališču Pristan."

Gre za del Pristana, ki ni bil vključen v zadnja obnovitvena dela, kjer so obnovili del s srednjim bazenom s skakalnico. Obnovo pa bi tako izvedli še na mariborskih osnovnih šolah: Angela Besednjaka, Borcev za severno mejo, Toneta Čufarja, Franceta Prešerna in Janka Padežnika, v Kamnici, na podružnični šoli v Košakih, Centru Gustava Šiliha in v 11-ih enotah vrtcev; ob tem pa še v Domu Antona Skale in Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše. Več kot 16 milijonov evrov vreden projekt nameravajo izvesti v javno-zasebnem partnerstvu, pravijo na občini:

"Financiranje je predvideno s strani zasebnega partnerja, sofinanciranja z naslova kohezijskih in državnih sredstev ter lastnih sredstev Mestne občine Maribor."

Mariborska občina bi tako prispevala nekaj manj kot pol milijona evrov. Na objekte želijo namestiti tudi sončne elektrarne v vrednosti dobrih 1,2 milijona evrov, a bo to vključeno v ločen projekt.