Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska občina je pripravila predlog Letnega programa športa za prihodnje leto. Iz njega je razvidno, da bo denarja za sofinanciranje mariborskih športnih klubov še manj.

Mariborska občina je za tekoče transferje športnim klubom lani namenila okoli 2 milijona 100 tisoč evrov, letos nekaj manj, v prihodnje pa bi znesek precej znižali, pravi direktor Urada za šport Darko Zarič:

"Od leta 2019 do danes je nekako teh sredstev morebiti v povprečju res za 300.000 evrov manj. Res pa je tudi, da so društva v preteklosti dosegala realizacijo do maksimalno 1.800.000 evrov. Tako da, če to odbijemo, smo na koncu na okoli 150.000 evrov primanjkljaja."

Sofinanciranje uporabe športnih objektov pa bodo povišali. To narekuje predlog občinskega proračuna za leto 2024, ki so ga svetniki v prvem branju potrdili že spomladi. Zato bi prednostno financirali tekmovalne in rekreativne programe, prepolovili pa denar, namenjen prireditvam:

"Vse ostale postavke so nekako na 80 % financiranja, samo z namenom, da bi prostočasni in tekmovalni šport obdržali na nivoju. Prireditve pa smo potem malenkost odrezali."

To se lahko spremeni v predlogu proračuna za drugo branje, ki pa ga občina še ni pripravila. // V skladu s strategijo razvoja mariborskega športa bi morali financiranje povečevati. Zato bo to še en udarec za klube, ki so bili zaradi občinskih finančnih težav v negotovosti že letos, pravi predsednik Športne zveze Maribor Tomaž Barada:

"Nekateri klubi so že tik pred tem, da zaprejo svoja vrata, nekateri pa so jih morda že zaprli. Z vsem tem pa mislim, da ni zelene luči na koncu tunela, tako da ne verjamem, da so se sploh sposobni it športa, ne samo vrhunskega."

Rezi pa bi lahko postavili pod vprašaj tudi prireditve, kot sta Športni vikend in Športnik leta, in delovanje Športne zveze Maribor. Mestni svetniki bodo o programu športa za leto 2024 odločali prihodnji teden.