Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Mariborska Snaga je danes v sodelovanju s podjetjem Skaza predstavila polletni pilotni projekt zmanjševanja količine bioloških odpadkov, ki jih v mestu letno zberejo 14 tisoč ton. Količino teh odpadkov želijo zmanjšati s poskusno brezplačno razdelitvijo kuhinjskih kompostnikov okoli 500 gospodinjstvom, ki bodo lahko pridelala kompost za uporabo na vrtu.

Količina bioloških odpadkov tudi v Mariboru narašča, pravi direktor Snage Franc Dover. Izpostavlja, da njihove analize niso spodbudne, saj so ugotovili, da je med temi odpadki prisotne še veliko uporabne hrane.

Da bi zmanjšali količino bioloških odpadkov, so v sodelovanju s podjetjem Skaza več sto gospodinjstvom na območju Tomšičevega drevoreda, Šentiljske ceste, Košakov in Počehove razdelili kuhinjske kompostnike, ki so jih razvili v tem velenjskem podjetju. Z njihovo pomočjo lahko gospodinjstva iz bioloških odpadkov pridelajo kompost za domači vrt. Direktor podjetja Skaza Robert Agnič dodaja, da se tako zmanjšuje tudi masa oz. volumen teh odpadkov. Dover ocenjuje, da bi gospodinjstva, ki sodelujejo v projektu, lahko letno količino bioloških odpadkov zmanjšala za 80 ton. Meni, da bi tak pristop lahko kasneje uvedla še druga mariborska gospodinjstva. Če bo projekt uspešen, računajo tudi na pridobitev evropskega denarja.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal

Ob tej priložnosti je mariborski župan Saša Arsenovič Snagi predal tudi nov električni vakuumski sesalnik za čiščenje peš cone v centru mesta.