Čebelarska zveza društev Maribor je februarja od Marproma kupila brunarico ob nekdanjem vadbišču za golf pod mariborskim Pohorjem. Tam vzpostavljajo izobraževalni center z učnim čebelnjakom, porodila pa se je tudi ideja o postavitvi najmodernejšega evropskega centra apiterapije.

Čebelarska zveza društev Maribor je že dlje časa iskala primerno lokacijo za ekološko ali sonaravno čebelarjenje, zato so s tem namenom kupili brunarico pod Pohorjem, razlaga predsednik zveze Vlado Vogrinec. Zdaj načrtujejo ekološko čebelarjenje in vzpostavitev učnega centra za čebelarje in apiterapevte. Razmišljajo tudi o oživitvi gostinskega lokala. Čeprav bo trgovina mariborskih čebelarjev ostala pri Betnavskem gradu, pa naj bi v brunarici pod Pohorjem kmalu uredili manjšo prodajalno z lokalnimi proizvodi, kjer bodo prodajali pohorski med. V učni čebelnjak bodo kmalu naselili čebele. »Če bi vreme dopuščalo, je namreč prehladno, bi bile prve čebele tukaj že naseljene. Čebele že imamo pripravljene, a je zaenkrat še prehladno,« pravi Vogrinec.

A daljnoročni načrti so še smelejši, saj želijo pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije z evropskim denarjem na idilični lokaciji pod Pohorjem vzpostaviti najsodobnejši apicenter v Evropi. »Šlo bi za hotel s petimi ali vsaj štirimi zvezdicami, v katerem bi bile tri dvorane. V centru bi bilo nekaj zdravstvenih ordinacij … Trenutno se pogovarjamo o zemljišču, saj je pod Pohorjem idealna lokacija ta tak center,« o ideji, ki je še v povojih, razlaga Vogrinec.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal