Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Člani mariborskih nevladnih organizacij s področja kulture so se pred jutrišnjim sestankom, na katerem naj bi jih občina obvestila o znižanju programskega financiranja, z javnim pismom obrnili na mestne svetnike. Zahtevajo, da podrobneje raziščejo razloge za občinsko proračunsko luknjo in na odgovornost pokličejo župana.

Denar v mestu je, a je usmerjen v napačne smeri, so prepričani mariborski nevladniki s področja kulture. Urška Breznik iz Pekarne magdalenske mreže:

"Vemo sicer, da vsebine, ki jih občina nevladnim organizacijam financira prek javnih razpisov, niso obvezne naloge občine, ampak prav tako obvezne naloge občine niso infrastrukturni projekti."

Zakaj so se torej na udaru z našle ravno dejavnosti, ki so mestotvorne, večinoma brezplačne ali zelo dostopne in v časih individualizacije skrbijo za socialno in duševno zdravje skupnosti ter imajo pomemben gospodarski učinek, pravi Breznik:

"Po podatkih Ajpesa so mariborske nevladne organizacije v mesto pripeljale 72 milijonov evrov prihodkov."

Finančni rezi se že kažejo s številnimi odpovedmi. Med zadnjimi je tudi napovedano zaprtje biroja Rajzefiber. Številni ustvarjalci pa bodo odšli ustvarjati v druga mesta.

"Zanima nas dodatno, ali se bo mestni svet zganil in sam prevzel odgovornost za te reze, ali pa se bo odločil, da stvari razišče, tudi, če lahko župan reze izvaja brez rebalansa proračuna. Zanima nas tudi, ali bo mestni svet odgovornost zahteval tudi od župana? Menimo namreč, da gre za malomarno ravnanje z javnim denarjem," pravi sogovornica.

Če župan ustreznih rešitev ne bo našel, od mestnih svetnikov zahtevajo, da ga pozovejo k odstopu. Pod pismo se je podpisalo 17 predstavnikov nevladnih kulturnih organizacij in samozaposlenih v kulturi.