Foto:
Foto:

Mariborska občina bo letos ponovno skušala prodati povratne plastične kozarce, ki so se do leta 2017 uporabljali na javnih prireditvah, zdaj pa so že dobro leto v skladišču. Občina je leta 2014 kupila 50 tisoč kozarcev za 48 tisoč evrov, zdaj jih slabo polovico prodaja za manj kot pet tisočakov.

Zakaj se je izjalovil sistem povratnih plastičnih kozarcev, ki jih je občina pred leti vpeljala na prireditve, zato da bi zmanjšali količino odpadkov, pojasnjuje Suzana Prajnc iz Medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave: "Javna uprava naj ne bi opravljala nalog, kot je izvajanje kavcijskega sistema na javnih prireditvah."

Tako prodajajo več kot 20.000 pollitrtskih plastičnih kozarcev za večkratno uporabo, in sicer za 4.890 evrov. Na toliko je namreč njihovo vrednost ocenil cenilec. Konec leta 2017 so objavili javni poziv za zbiranje ponudb, na katerem so želeli da bi nekdo te kozarce odkupil in jih uporabljal na javnih prireditvah.

Za nakup kozarcev takrat ni bilo interesentov, zato bodo poziv letos ponovili.

Na javnih prireditvah je uporaba lončkov za enkratno uporabo še vedno prepovedana, poudarja Prajnčeva. To pomeni, da mora organizator zagotoviti sodelujočim gostincem povratne kozarce. Te so lahko iz različnih materialov, "plastike, stekla, aluminija, skratka, takšni, da se jih da umiti in ponovno uporabiti," dodaja Prajnčeva.

Pa se na organizatorji javnih prireditev tega držijo?

"Deloma," odgovarja Prajnčeva.

Nadzor nad izvajanjem občinskega odloka, ki zapoveduje rabo povratnih kozarcev, inšpektorji na prireditvah redno izvajajo, je zatrdil vodja Medobčinskega inšpektorata po pooblastilu Stjepan Oreški. V preteklosti so že izrekli nekaj opozoril, globe – ta znaša od 800 do 2000 evrov, pa še nobene. Nadzor so opravili tudi na decembrskih prireditvah.

"Na Čarobnem decembru nismo ugotovili kršitev," je zatrdil Oreški.

So pa kršitve odkrili na lanskem martinovanju, vendar prekrškovni postopek še poteka.