Foto: Radio Maribor/ARHIV LGM
Foto: Radio Maribor/ARHIV LGM

Zaradi predvidenega krčenja javnega denarja so nekatere vsebine prilagodili in za evro zvišali cene otroških vstopnic; ohranjajo pa bogat izobraževalno-ustvarjalni program in številne ponovitve uspešnih predstav minulih let.

Dve od šestih lutkovnih premier nove sezone načrtujejo po motivih iz svetovne literature, in sicer sta to predstavi Alica, ki jo režiser Matteo Spiazzi uprizarja po znameniti otroški knjigi Alica v čudežni deželi in Princesa na zrnu graha po Andersenovi pravljici. Slednjo bo režiserka Andreja Kovač uprizorila kot predstavo uličnega gledališča. Francosko- slovenska koprodukcija Tok tok tok v režiji Mateje Bizjak Petit je namenjena otrokom, v starosti leto in pol, mladim od 3 leta sta namenjeni še Čriček in mravlja režiserja Marjana Nečaka in Zvezdica zaspanka v režiji Jake Ivanca. Predstavo z naslovom Smrekar versus Cankar, režiser bo Juš Zidar, pripravljajo v koprodukciji z Anton Podbevšek Teatrom iz Novega mesta, pa pripravljajo za odrasle.

»Vse predstave povezuje skupna tematika raziskovanje odnosov, odnosov med prijatelji, med posameznikom in svetom, med človekom podobe in človekom besede, iskanje sebe v svetu« pojasnjuje umetniška direktorica Katarina Klančnik Kocutar.

Mariborski lutkarji kljub omejevanju občinskega denarja ohranjajo obsežen pedagoško-ustvarjalen program, so pa uvedli manjše programske prilagoditve, kot sta krajši odpiralni čas lutkovnega muzeja in višje cene vstopnic. Te bodo za otroke dražje za evro, za odrasle 2 evra, kar pomeni, da bo treba za otroško vstopnic odšteti 6 evrov, za odraslo pa 12.
Vpis v tri različne abonmaje že teče, v času abonmaja za odrasle Jozefina uvajajo vodeno varstvo otrok, a ga je treba vnaprej napovedati. V novi sezoni bodo ponovili kar 28 uspešnih predstav iz minulih sezon. Kljub težkim časom po tudi to poletje pripravljajo Poletni lutkovni pristan, začel se bo 5. avgusta. 6. septembra pa se bo začel lutkovni festival s predstavitvijo najboljših domačih predstav Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije.