Foto: Radio Maribor/PU Maribor
Foto: Radio Maribor/PU Maribor

Mariborski policisti so v torek pridržali pet oseb, osumljenih požiga več vozil od aprila do novembra letos. Enega so medtem izpustili, zoper štiri od njih pa je bil odrejen pripor. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja mariborskih kriminalistov Stanko Vidovič, so ugotovili, da je na mariborskem območju najmanj 18 požarov nastalo kot posledica kaznivega dejanja, motiv za dejanja naj bi bila objestnost.

V zahtevni kriminalistični preiskavi so ugotovili, da so storitve kaznivih dejanj osumljeni najmanj štirje slovenski državljani, stari med 20 in 30 let, s prebivališči na območju Maribora in bližnje okolice.

"Požige so izpeljali v sostorilstvu po predhodnem dogovoru o delitvi vlog, in sicer tako, da so se ponoči z avtomobili pripeljali na dogovorjen kraj, kjer so razbijali stekla vozil in vanje odvrgli eksplozivno telo, to pa je skupaj s peno in vnetljivimi tekočinami povzročilo takojšnjo eksplozijo in požar," je povedal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Stanko Vidovič in dodal, da je njihov motiv po doslej znanih podatkih objestnost, saj so bili kraji požigov izbrani povsem naključno, medtem ko povezav osumljenih z oškodovanci niso ugotovili.

Osumljena četverica doslej še ni bila pravnomočna obsojena zaradi storitve kaznivih dejanj, so jih pa policisti v preteklosti že obravnavali zaradi različnih prekrškov. Skupna gmotna škoda v vseh primerih požarov znaša več kot 600 tisoč evrov.