Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Potem ko se je poleti zaradi finančnih težav mariborske občine v negotovosti znašlo financiranje športnih, kulturnih in socialnih dejavnosti, zdaj izvajajo reze v financiranje participativnega proračuna in štipendij.

Mariborska občina je lani podelila 21 študentskih in 35 dijaških štipendij. Letos jih, kot kaže, ne bo. Študentska organizacija Univerze v Mariboru zato v strahu pred posledicami občino poziva, naj dobrih 100 tisoč evrov le najde. Predsednik David Bohar:

"Študentje ne bodo imeli dovolj sredstev za študij. Verjetno bodo morali najti tudi dodatna dela, da se bodo financirali, to pa lahko vpliva tudi na kakovost študija."

Zamika se tudi izvedba tako lanskega kot letošnjega participativnega proračuna. Težave so posledica nerealnega proračuna, ki je bil sprejet ob vzdržanju velikega dela mestnih svetnikov, zdaj pa bi bil najprimernejši rebalans, ocenjuje Karin Jurše iz Gibanja Svoboda:

"To vidimo tako, kot da župan vodi občino v smislu slabe gospodinje, ki nakupuje cel kup oblačil in ima omaro polno, hladilnik pa prazen."

Opozarja na podražitve in zamikanje gradbenih projektov in prerazporejanje denarja iz postavk, ki so jih z amandmaji predlagale svetniške skupine. Kakovost življenja se v Mariboru zato niža. Milan Mikl iz SDS ob tem opozarja, da so svetniki o občinskih financah slabo obveščeni.

"Pričakujemo prerez stanja, da nas obvestijo in da pripravijo rebalans proračuna, da sploh vidimo kje smo. Po raznoraznih informacijah, ki jih neformalno dobivamo, so ogrožene tudi plače, to pa je že skrajna, skrajna sila."

Občina ne bo izvedla tudi podjetniških razpisov za sofinanciranje samozaposlovanja in nakupa opreme – uradno na podlagi izsledkov analize gospodarskih razmer. Mariborsko občino smo sicer prosili za celovito pojasnilo, kateri programi bodo letos ostali brez sredstev. Odgovore še čakamo.