Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Mošt se bo kmalu spremenil v vino in ob tej priložnosti se po dveletnem premoru v Maribor vrača priljubljeno množično praznovanje – martinovanje. Prvič bo v razširjeni obliki na dodatnih prizoriščih, s ciljem povezati ponudnike in regijo v en grozd in prazniku vrniti identiteto tradicije, ki se je v zadnjih desetletjih izgubila v izumu vinogradniško-vinarskega marketinga.

37-letna tradicija martinovanja v Mariboru bo prihodnji petek zaživela v prenovljeni obliki – s svežim pogledom Univerze in etnologa Janeza Bogataja, ki napoveduje urbano martinovanje: "Z različnimi vsebinami, da se različna prizorišča poveže in omogoči prebivalstvu potovanje z vinom, jedačo in dogodki. Imamo lepa pričevanja, ki smo jih zanemaril, na drugi strani je treba tudi urbanemu prostoru in prebivalcem ponuditi nekaj, kar bo po meri mesta in njegovih ljudi."

Zavod za turizem Maribor bo tokrat združil 60 različnih ponudnikov in dogajanje prvič priredil na šestih lokacijah, nadaljuje direktor Zavoda Jure Struc: "Začnemo pred Hišo stare trte, na Vodnikovem trgu, na začetnem delu Koroške ceste, na Grajskem trgu, Trgu svobode in na Trgu Leona Štuklja. Prireditve se končajo ob 22-tih."

Martinova pojedina, degustacije, gostinska ponudba in glasbeni programi bodo skupni večini prizorišč; osrednje bo tudi letos Trg Leona Štuklja – tradicionalno se bo prireditev začela ob 11. uri in 11 minut. Do 20. novembra pa se nadaljuje tudi Martinov wine & Dine, ki združuje gastronomijo lokalnih ponudnikov.