Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

V Mariboru so odprli novo postajo javnega sistema izposoje koles MBajk. Kolesarski sistem, ki so ga Mariborčani vzljubili, a mu številni očitajo, da so postaje z nekaj izjemami le v širšem mestnem središču, je z novo pridobitvijo le prišel do Pobrežja.

Novo postajo MBajka so odprli na Pobreški cesti pri Dvoetažnem mostu, kjer gradijo tudi nov odsek Dravske kolesarske poti proti novi Splavarski brvi:

"Ko se boš vozil z novim holdingovim MBajkom, boš imel veter v laseh, ko boš šel na tržnico ali v Kulturno četrt Minoriti," pravi župan Saša Arsenovič.

Mrežo postajališč širijo s prispevki podjetij. Za zdaj edino postajališče na Pobrežju je s 40 tisoč evri financiral občinski Javni holding, ki bo letno namenil še 10 tisočakov za vzdrževanje. Občina želi skupno postaviti 70 postajališč. Trenutno jih je 27 – letos jih načrtujejo še 7:

"Eno smo obljubili proti Zavodu Antona Martina Slomška, da povežemo območje Vrbanske in Hidromontaže. Ta nova je bila namenoma postavljena, da pokaže smer širjenja proti Pobrežju in upam, da bo ena kmalu tudi na Nasipni ulici proti Teznu," pravi župan.

Dve bodo odprli še na prenovljenem Lentu, lokacij preostalih še niso določili. Tako še ni znano, kdaj se bo mreža postajališč razširila v manj osrednje dele mesta.

Zanimanja za izposojo koles, ki je za večino skoraj brezplačna, je sicer veliko. Direktor upravljavca, podjetja Europlakat, Marko Kolbl:

"Od otvoritve maja 2022 do danes smo imeli milijon izposoj. 20 odstotkov Mariborčanov je registriranih v sistem MBajka."

Podjetje Europlakat, ki upravlja tudi avtobusna postajališča, se je sicer ob sodelovanju z občino znašlo tudi v postopku njenih organov. Medobčinska inšpekcija je namreč ugotovila nezakonitost postavitve več svetlobnih oglaševalskih panojev in odredila njihovo odstranitev. Po pritožbi postopek še nima epiloga.