Mestni svet Mestne občine Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Mestni svet Mestne občine Maribor. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so se včeraj zbrali prvič po koncu poletnega premora. Med drugim so veliko besed namenili polletni realizaciji proračuna in hudi finančni stiski mariborske občine, a veliko novega ni bilo slišati. Govorili pa so tudi o težavah s štipendijami in aferi z mobingom.

Mariborske dijake in študente je nedavno presenetila odločitev občine, da bodo letošnji razpis za štipendije zaradi finančnih težav objavili prihodnje leto, ob nadarjenosti pa dali večji poudarek kadrovskemu vidiku, s čimer bi več mladih zadržali v regiji. A številnih argumenti občinskega vodstva niso prepričali, saj da je za takšne štipendije v Sloveniji že poskrbljeno. Tako Lidija Divjak Mirnik z Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti:

"Se mi zdi popolnoma nekorektno do mladih, ki jih želimo tukaj obdržati, da se te štipendije ukinejo."

Svetniki so župana Sašo Arsenoviča zavezali, naj sedanji razpis vendarle izvede v sedmih dneh. Bo to storil?

"Bomo pogledali, če bo sklep uresničljiv. Vzeli si bomo vsaj 6 dni časa in podali odgovor."

Afero mobing še skrivajo pred očmi javnosti

Svetniki so nato spregovorili o nedavni aferi mobinga, razpravo pa zaradi varovanja osebnih podatkov zaprli za javnost. Novinarjem veliko vsebinskih podrobnosti na koncu niso razkrili. Javnosti je sicer iz medijskih razkritij znan le del vsebine – o dostopu do celotne dokumentacije pa še odloča informacijska pooblaščenka.

Najemnine za gostinske vrtove še nespremenjene

Sicer pa so mariborski svetniki pričakovali še razpravo o novem sistemu najemnin za gostinske vrtove, ki bi se za številne podražile, a si je po nasprotovanju več gostincev župan premislil.

"Mogoče smo naredili napako, da nismo tega dovolj jasno povedali gostincem. Upam, da je z deležniki že sklican sestanek, da jim ta model razložimo, da bo bolj logičen."

Morda bo podporo svetnikov spet iskal oktobra. Ti so med drugim potrdili še prejemnike občinskih priznanj, več točk pa prestavili na dopisno in prihodnjo redno sejo.