Študentska krvodajalska akcija Častim pol litra poteka v Mariboru po načrtih. Organizatorji ocenjujejo, da se je je danes udeležilo okrog 50 študentov. Tisti, ki niso utegnili, pa lahko kri darujejo tudi jutri in sicer v Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor med 8. in 15. uro.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ohranitev prostovoljnega krvodajalstva
"Naša vizija je ohranitev prostovoljnega, neplačanega ter anonimnega krvodajalstva ter zagotavljanje samozadostnosti s pripravki s krvjo in z zdravili iz krvi. Za doseganje ciljev pa moramo izvajati dobro državljansko vzgojo glede pridobivanja novih krvodajalcev," pove vodja procesa zbiranja krvi Centra za transfuzijsko medicino Erika Kavaš in dodaja: "Trenutne zaloge krvi v severovzhodni Sloveniji so trenutno zadovoljive. Mi imamo vpogled porabe krvi za tri slovenske bolnišnice, bolnišnice v Mariboru, na Ptuju in v Murski soboti. Tako da za druge bolnišnice nimamo vpogleda. Podatke moramo spremljati zelo natančno in o njih poročati tudi na nacionalnem nivoju, da se lahko uskladijo ukrepi."

Pozitivna klima na krvodajalski akciji

Vsako leto se bazen krvodajalcev zmanjša, zato si pri Rdečem križu prizadevajo za krvodajalstvo tudi pri aktivni populaciji, ne le študentih, pove sekretar območne organizacije Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek: "Vsako leto skrbimo predvsem za to, da krvodajalstvo predstavljamo mladim. Vsako leto se število krvodajalcev zmanjša, saj jih veliko pride v starost nad 65 let, ko se doba krvodajalstva zaključi. Zato je še toliko bolj pomembno, da pri mladih generacijah predstavljamo krvodajalstvo in jih pozivamo, da krvodajalci ne le postanejo, ampak tudi ostanejo. V Sloveniji smo kot družba zelo uspešni pri zagotavljanju krvodajalstva med študenti, skrbi pa nas, da je med delovno aktivnim prebivalstvom premalo zanimanja za krvodajalstvo. Zadovoljni smo s pozitivno klimo, v kateri poteka današnja krvodajalska akcija. Tudi Univerza v Mariboru se je odzvala našim pozivom, saj je velik izobraževalec in tudi velik zaposlovalec. Naša iniciativa vodi v tej smeri, da čimveč organizacij povabimo k sodelovanju in skupaj poskrbimo za stabilnost krvodajalskega sistema."

Sobota kot krvodajalski dan?

Rdeči križ se vse bolj zaveda tega, da bo treba prilagoditi sistem odvzemov krvi, dodaja Metod Dolinšek: "Treba bo uvesti soboto kot krvodajalski dan, saj vemo, kako težko si delovno aktivni vzamejo trenutek ali dva, da darujejo kri. Še bolj nujno bi bila potrebna sredstva za promocijo krvodajalstva med ljudmi."

Na ŠOUMU opažajo, da študentje veliko pozornosti posvečajo humanitarnosti in skrbi za sočloveka:"Prvič sem se z darovanjem krvi seznanila že v srednji šoli in se mi zdi zelo plemenita dejavnost. Da lahko z darovanjem krvi nekomu rešim življenje. Prav je, da ko imajo ljudje možnost in jih ni preveč strah, da sodelujejo pri krvodajalstvu in s tem nekomu rešijo življenje,"
pove študentka Zala Urbanija in doda, da so potrebe po zalogah krvi vedno aktualne.