Foto:
Foto:

Številna mesta po svetu in v Sloveniji je danes preplavil val podnebnih protestov mladih. Tudi ulice Maribora so opoldne zasedli dijaki, ki jim je mar za planet in so odločevalce pozvali, naj sprejemejo konkretne ukrepe za ohranitev planeta. Mladi so se na shodih zbrali v več kot 1650 svetovnih mestih, navdahnila pa jih pobudnica globalnega gibanja, mlada švedska aktivistka Greta Thunberg, ki je tudi nominirana za Nobelovo nagrado za mir.

Kaj nam bo izobrazba, če ne bo planeta, na katerem bi lahko živeli, je opozarjalo več sto mladih, večinoma dijakov, ki so opoldne preplavili Grajski trg. Ni dovolj, če ločujemo odpadke, nujne so korenite spremembe in ukrepanje tistih pri vrhu, so opozorili mladi.

Opremljeni s transparenti so med drugim svarili pred fosilnimi gorivi, plastiko in pretiranim potrošništvom. Ena od organizatork mariborskega podnebnega štrajka Ana Tasič: "Prekiniti moramo svojo odvisnost od fosilnih goriv in skupaj delati za to, da bo jutri bolje."

Več sto mladih, predvsem dijakov, nekaj pa tudi študentov in osnovnošolcev, je bilo danes na mariborskih ulicah glasnih; to pa je samo začetek.

"Mladi so se prebudili, do takrat, ko nas bodo začeli zares poslušat, pa bo minilo še precej časa, tako da se danes verjetno nismo zadnjič zbrali," dodaja Tasičeva.

Mladi tako sporočajo, da so odločeni boj za okolje nadaljevati, onesnaževanja in neukrepanja pa imajo dovolj.