Prvi lepi in sončni dnevi so na ceste že privabili številne motoriste, zato policisti pozivajo, naj se pred motoristično sezono vozniki enoslednih motornih vozil udeležijo delavnic in odvozijo prve kilometre na poligonih. Po zimskem počitku morajo motoristi spet pridobiti ustrezno motoriko za večjo varnost v prometu.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Motoristi ne smejo pozabiti, da so ceste ponekod še posute s soljo ali peskom, pa tudi z blatom ali listjem, in predstavljajo za motoriste veliko nevarnost. Policist motorist inštruktor Borut Drevenšek: "Ključno na začetku sezone je sama priprava motorista tako fizično kot psihično. Zaščitna oprema je zelo pomembna; motoristi uporabljajo zaščitno čelado in preverijo tlak v pnevmatikah motorja, delovanje luči, same zavore. To so osnove, ki jih mora motorist preden sede na motor, tudi preveriti.

Na policijski upravi Maribor so lani obravnavali 19 odstotkov več nesreč, v katerih so bili udeleženi motoristi, kot v letu pred tem. "V samih prometnih nesrečah izstopajo vozniki med 44 in 55 letom , sledi generacija od 54 do 64 let. Vozniki motornih koles so bili v 58 odstotkih povzročitelji prometnih nesreč, kar pomeni, da so ti vozniki pogosto kršitelji cestno prometnih predpisov, seveda pa velik delež predstavljajo tudi prometne nesreče, ki se zgodijo zaradi nepravilnih ravnanj drugih udeležencev. 11 odstotkov voznikov motornih koles, ki so bili povzročitelji prometnih nesreč, je vozilo pod vplivom alkohola."

Do 21. aprila bo potekala nacionalna preventivna akcija pod naslovom Za večjo varnost voznikov enoslednih motornih koles, 12. aprila pa bodo nad motoristi izvajali poostren nadzor. 11. maja bo tretji Moto dan na Teznem v Mariboru in vabijo motoriste, da se ga udeležijo ter se o varni vožnji pogovorijo s strokovnjaki.