Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Moški je zaradi spleta nesrečnih okoliščin obležal v snegu na pragu svoje hiše in podlegel mrazu. Našli so ga včeraj, ob prihodu reševalne ekipe pa mu ni bilo več pomoči. Zdravnik Gregor Prosen: "Ni bilo videti, da bi oseba dalj časa ležala v snegu, ampak je šlo po vsej verjetnosti za nezmožnost pobrati se po padcu, in ob tako nizkih temperaturah se telo že po krajšem času izredno hitro ohladi in lahko pride do smrtne hipotermije."

Reševalci so obravnali še dve hudi podhladitvi
Reševalne službe in mariborski urgentni center pa poleg smrtnega primera obravnavajo še vsaj dve hudi podhladitvi. Pri moškemu, ki so ga danes iz Ormoža pripeljali v mariborsko bolnišnico so izmerili le 21°C. Oseba je hospitalizirana na intenzivni negi in je v kritičnem stanju.

Pred nekaj dnevi pa so v mariborskem UKC obravnavali še en primer hude podhladitve. Tudi pri tej osebi so izmerili le 21°C telesne temperature, vendar so ga oskrbeli in je že izven življenske nevarnosti.

Pri tako nizkih temperaturah je treba biti previden

Da do takšnih primerov ne bi prihajalo, pristojni ljudi opozarjajo, naj se zaščitijo pred mrazom in naj bodo pri hoji po snegu ali ledu izredno previdni. Tudi če samo na krako stopimo ven, bodimo toplo oblečeni in imejmo pri sebi mobitel, da lahko, če bo treba, pokličemo pomoč, svetuje Prosen. Do podhladitve lahko namreč pride že v nekaj urah, tudi pri dobro oblečenem človeku. "Če je oseba zimsko oblačena, do podhladitve verjetno pride v dveh ali treh urah, še hitreje pa se to zgodi, če je plasti oblačil manj, in še hitreje, če je prisotna velika vlažnost," še pojasnjuje Prosen.