Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Zadnja sreda v maju mineva kot svetovni dan multiple skleroze, v podporo tistim, ki imajo to kronično avtoimuno vnetno bolezen, ki prizadene osrednje živčevje. V Sloveniji je med nami okrog tri tisoč teh bolnikov, v večini mladih, mnogi pa so zaradi nje invalidi. Ob današnjem dnevu multiple skleroze je zato še posebej v ospredju večje razumevanje celotne družbe, da bo mogoče boljše življenje tako obolelih.

Multipla skleroza je ena najpogostejših vnetnih bolezni osrednjega živčevja, ki v večini prizadene mlade med 20. in 40. letom. Tudi pri tej bolezni je pomembno, da je dovolj zgodaj odkrita, da morda preprečijo trajno invalidnost, pravi nevrolog iz mariborske bolnišnice Jožef Magdič: "V zgodnji fazi vnetja je zdravljenje lahko zelo učinkovito z zdravili, ki jih imamo pri nas na voljo."

Ob tem je bolezen v zadnjih letih postala tudi bolj prepoznavna, saj so strokovnjaki ugotovili, da jo je mogoče zgodaj odkriti s pomočjo magnetne resonance. Multipla skleroza pa se pri vsakem bolniku odraža na drugačen način, zato ji pravijo bolezen tisočerih obrazov.

Eden izmed tistih, ki je zaradi bolezni na invalidskem vozičku, je tudi Davorin Živkovič iz Maribora: "Ko vidite koga, ki ga zanaša, ga ne obsojate, da je pijan - morda je bolan in ima multiplo sklerozo. Ne parkirajte na parkirnih mestih za invalide, nam so zelo dragocena, običajnih tri metre je za nas bolnike petdeset metrov."

Tako nas današnji dan še posebej spomni, da so med nami tudi mladi odrasli ljudje, ki jih je bolezen prizadela v njihovih najbolj ustvarjalnih letih. Tudi zato še posebej potrebujejo našo pomoč, razumevanje in širšo podporo nasploh.