Izidor Gregorič med izvajanjem elektrolize Foto: Radio Maribor/Srednja šola Slovenska Bistrica
Izidor Gregorič med izvajanjem elektrolize Foto: Radio Maribor/Srednja šola Slovenska Bistrica

Med 156 tekmovalci, starimi do 16 let, iz vse Evrope je tudi Izidor Gregorič s Srednje šole Slovenska Bistrica, edini predstavnik iz SV Slovenije.

Za uvrstitev v olimpijsko ekipo je moral Izidor na državnem tekmovanju EUSO doseči odličen rezultat, nato pa se je moral še udeležiti skupinskih priprav, kjer je spoznal člane svoje ekipe. Ker se na olimpijadi spodbuja skupinsko delo, dijaki tekmujejo v trojicah. Vsako sodelujočo državo predstavljata dve ekipi. Slovenija ima kot gostiteljica tekmovanja pravico do dveh dodatnih ekip, v eno izmed katerih se je uvrstil Izidor. Ti ekipi prav tako sodelujeta v vseh aktivnosti, vendar se ne potegujeta za končne nagrade.

Problemi so realni in unikatni ter so do dneva tekmovanja popolna tajnost. Mnogo več bo nalogah in samem tekmovanju znano po olimpijadi, ko bomo Izidorja prosili za pogovor, in ga predstavili v eni izmed prihodnjih Pozitivnih zgodb.

Evropska naravoslovna olimpijada se odvija že od leta 2003

Tekmovanja se lahko udeležita po dve ekipi iz vsake izmed držav Evropske unije. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja. Do rešitev jih pripeljejo uspešno opravljeni eksperimenti. Namen olimpijade je mlade spodbuditi k razvijanju naravoslovnih kompetenc in nadaljevanju njihove kariere na področju naravoslovja. Geslo letošnje evropske naravoslovne olimpijade (The European Union Science Olympiad – EUSO), ki jo prvič gosti Slovenija, je Povezujemo znanost.