Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Tudi letos študenti mariborske Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem skrbijo, da v pustnem času nihče ne ostane brez najbolj priljubljene sladice – krofov. Ponujajo vse od klasičnih krofov z marelično marmelado, do tistih z nadevom jurke, vanilije, pistacije in lešnikov. "Ideja se je porodila že štiri leta nazaj. Dejansko smo jo delno uresničili v času covida in nato se je iz majhne ekipe treh, ki smo med covidom pekli krofe po naročilu, ta ideja razvila in to je postal eden izmed večjih projektov naše šole. Iz projekta Krof ima trenutno pet študenov diplomsko nalogo in v tej obliki, da so vodilno vlogo prevzeli študenti, je to že tretja ponovitev," pove vodja Restavracije 7 Sebastjan Plevčak.

Študenti so pri delu v kuhinji dobro organizirani. S pripravo začnejo že v zgodnjih jutranjih urah, delo pa je razdeljeno po postajah."V kuhinji se delo začne veliko prej. Tukaj smo že pred 4. uro zjutraj, da se prostor segreje, ker mora bit zaradi krofov v prostoru res zelo toplo, da lahko vzhajajo. Potem zjutraj se začnejo gnesti mase, da te vzhajajo, nato se skuglajo, še enkrat vzhajajo in potem se grejo cvreti. Tako da v kuhinji se začne zgodaj, ampak poskrbimo za dobro energijo, da ni prezgodaj," pove študentka Anja Vizler. Med delom pa za trenutek zmotimo tudi študenta Sebastiana Poredoša, ki je v kuhinji skrbel za cvrtje krofov. "Krofe cvremo tri minute in še enkrat tri minute - prve tri minute pokrite, potem pa tri minute odkrite," pove Sebastian. Po cvrtju nato sledita še polnjenje in glazura, in čeprav ima vsak izmed študentov svojo nalogo, si z veseljem priskočijo tudi na pomoč. "Zelo je pomembno, da sodelujemo. Moramo si razdeliti delo, da vsak skrbi za svoje, si pa seveda pomagamo. Če nismo enotni, je skoraj nemogoče izvesti ta projekt, ker zahteva zelo veliko ekipnega dela," še doda sogovornik.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Poleg peke krofov, pomembno tudi povezovanje in druženje

Peka krofov je tako priložnost ne le za osvajanje novih veščin in izkušenj, temveč tudi za druženje in povezovanje. "Ti, ki imamo ta projekt za diplomsko nalogo, nas je pet. Imamo še pomoč študentov 2. letnika, to jih je približno šest in ogromno jih je tudi iz prvega letnika. Se mi zdi, da je to potrebno vsako leto, da se študenti različnih letnikov med sabo malo povežemo, podružimo. Je pa vseeno to pustni čas in pečemo krofe," poudari študentka Ana Marija Šavli. Študenti se strinjajo, da je njihova glavna skrivna sestavina pri pripravi ravno prav puhastih krofov ljubezen. Anja Vizler pa še poudari, da je poleg predhodno ogretega prostora zelo pomemben tudi celoten postopek priprave. "Postopek je res veliko vreden, zato sem tudi na testu samo jaz in potem, da posvetiš pozornost vsakemu krofu posebej. Ker se na roke kuglajo, morajo biti vsi lepi, gladki in enaki. To, da se vse dela na roke, je velik faktor, da so vsi odlični in dobri," pove.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Na pustno soboto so prodali več kot 2.500 krofov

Študenti so s peko in prodajo krofov začeli že prejšnji teden. Na pustno soboto so jih prodali nekaj več kot 2.500, sicer pa jih povprečno na dan prodajo okoli tisoč. "Mogoče še kaj več kot tisoč, ampak konstantno je povpraševanje. Že imamo občutek, da je Krof 7 postal pustna ikona v Mariboru in mislim, da moramo to tradicijo še peljati naprej in predvidevam, da bodo te številke iz leta v leto rastle. Upamo sicer, da ne preveč, ker vseeno je vse narejeno ročno, tako kot so jih delale babice. Vsak krof je s penavko ročno obrnjen v fritezi, ročno polnjen in zato je kapaciteta teh krofov, ki jih pečemo, omejena. Naš načrt je, da ostanemo butični, vendar mogoče malenkost drugačni od ostalih. In zato tudi upamo, da ostanemo v teh okvirih, kot smo do zdaj," pove Sebastjan Plevčak.

Največ povpraševanja je še vedno po klasičnih krofih z mareličnim polnilom, številni pa si Krof 7 naročijo tudi z dostavo na dom. "Wolt je ena zanimiva pridobitev tudi za Restavracijo 7 za čez celo leto in seveda tudi za sladice, ki jih ponujamo. In, da lahko to izkoristimo in uporabljamo tudi v času krofov, je dodatna pika na i. Vsi vemo, da mogoče kdo nima časa, da bi se ustavil v restavraciji ali na stojnici. In z možnostjo dostave smo marsikomu omogočili, da ne rabi zapustiti topline svojega doma in si lahko vseeno privošči naš krof." Sicer pa lahko okusne krofe izpod rok študentov dobite na Cafovi ulici - le še danes do 17-ih.