Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Na Ptuju se bo danes začel Festival sodobne umetnosti Art Stays. Osrednja tema že 17. prireditve bo prihodnost, sodelujoči avtorji z vseh koncev sveta pa se bodo v svojih delih spraševali, kaj nas čaka. Festival bo izkoristil vsa možna prizorišča – od mestnih do Galerije FO.VI v Kidričevem in Tovarne umetnosti v Majšperku -, začel pa se bo ob 18-ih z zvočno instalacijo v Dominikanskem samostanu; sledila bosta koncert zasedbe Džezzva na Slovenskem trgu ob 20-ih 30 in videomapiranje na pročelju mestne hiše ob 22-ih.

Slikarstvo, kiparstvo, virtualna in interaktivna umetnost, zvočne in svetlobne instalacije – vse to bo mogoče doživeti do 12. julija, umetniki pa so v svojih delih, od katerih so bila nekatera ustvarjena prav za Ptuj, zajeli svojo vizije sveta – od temnih do svetlih. Umetniški vodja festivala Jernej Forbici o enem pomembnejših prizorišč, Dominikanskem samostanu: "Tam pod oboki bo zvočna inštalacija, prepletala se bo prihodnost in preteklost." Gre za otvoritveni dogodek pionirja zvočne umentosti v Aziji Zulkifla Mahmoda iz Singapurja, z naslovom Zvočno obzorje – Poslušaj, a zakaj? "Druga prizorišče bo Galerija mesta Ptuj, ki je dokaj nov razstavni prostor na Ptuju, gre za 500 kvadratnih kvadratov, letos bomo v njej gostili kar 5 razstav."

Pomemben del festivala je tudi kino program. Vanj so vključili trilogijo najbolje kotiranega fotografa in filmarja Edwarda Burtynskega. Jernej Forbici posebej omenja film Anthropocen: "To je najnovejši film. To bo slovenska premiera, tudi ena prvih v Evropi."

V tednu dni bo na Ptuju videti 14 razstav, pripravili bodo vsaj 10 pogovorov z umetniki in koncerte, odprti bodo ateljeji – za poznavalce sodobne umetnosti in za dvomljivce. "Tukaj so umetniki, ki jim bodo razložili svoja dela," še pravi Forbici.

Art Stays se bo dotaknil tudi visoke obletnice, 1950 let od prve omembe Ptuja v pisnih virih, in sicer z videomapingom italijanskega dua Movimento – projekcija pa se letos prvič seli z gledališča na Mestno hišo, tam pa jo bodo ponavljali ob koncih tedna še vse poletje.